Njemački mediji: Američki računalni virus pronađen u uredu Angele Merkel

Foto: FAH

RAČUNALNI virus Regin, za kojega se pretpostavlja da su ga stvorile američke obavještajne službe, otkriven je u računalu u uredu njemačke savezne kancelarke Angele Merkel, objavljeno je u u Berlinu.

Kancelarkina glasnogovornica nije željela potvrditi vijest o računalnom napadu što su je objavili njemački mediji.

"Ne želim komentirati mogući stvarni napad", rekla je novinarima glasnogovornica Angele Merkel Christiane Wirtz nakon što je visokotiražni list Bild izvijestio o pokušaju unošenja virusa putem USB-a jednog suradnika u uredu.

Bild je objavio da se incident dogodio u prvoj polovici godine, uz napomenu da ne postoji naznaka o mogućem napadu izravno iz SAD-a, jer je moguće da je netko kopirao virus i pokušao ga proširiti.

Postojanje virusa Regin potvrđeno je prošlog mjeseca, a stručnjaci pretpostavljaju da su ga je stvorila američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) zajedno s britanskom službom GCHQ. Vjeruje se da je riječ o virusu koji špijunira računala i koji se vrlo teško otkriva.

"Špijuniranje prijateljskih zemalja je legitimno"

Merkel je osobno nazvala američkog predsjednika Baracka Obamu u listopadu 2013. godine kako bi prosvjedovala zbog otkrića da su američke tajne službe prisluškivale njezin mobilni telefon. Pojedini američki dužnosnici izjavili su da je špijuniranje prijateljskih zemalja legitimno.

Prema izvješću Bilda, srednje rangirani dužnosnik u odjelu za europske poslove u kancelarkinu uredu odnio je kući dokument na USB-u kako bi ga pregledao na svome računalu. Nakon što je ponovno priključio USB na računalo u uredu, oglasilo se virusno upozorenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara