Njemački ministar: Njemačka i Hrvatska su dobri i vrijedni partneri

Njemački ministar: Njemačka i Hrvatska su dobri i vrijedni partneri

Foto:Hina

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da je Njemačka "sretna" što joj je Hrvatska partner u rješavanju gorućih svjetskih i regionalnih problema, od izbjegličke krize na Sredozemlju i sukoba u Ukrajini do gospodarske krize u Europi i približavanja BiH EU-u.

"U ime vlade mogu reći da smo sretni što imamo hrvatsku kao partnera", izjavio je Steinmeier na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić.

On se tijekom jednodnevnog posjeta Hrvatskoj susreo s premijerom Zoranom Milanovićem, a trebao bi razgovarati i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

"Mi smo partneri koji se mogu osloniti jedan na drugog u EU-u, pogotovo u pitanjima koja se tiču zapadnog Balkana", rekao je šef njemačke diplomacije.

Kao primjer istaknuo je novi pristup Unije prema BiH kojim su, rekao je, stvoreni uvjeti za socijalne reforme u toj zemlji.

Istaknuo je i partnerstvo Hrvatske i Njemačke u rješavanju humanitarne izbjegličke krize na Mediteranu. "Naše europske vrijednosti nalažu nam da radimo zajedno kako bi spasili te ljude", rekao je Steinmeier.

Dobrom je ocijenio suradnju dviju zemalja u vezi s ukrajinskom krizom. "Kriza je počela aneksijom Krima i ne vidi joj se kraj. Radimo na tome da situacija vojno ne eskalira", istaknuo je njemački ministar.

Po njegovim riječima, trgovinski odnosi dviju zemalja su "vrlo dobri", a gospodarskim pridonose brojne njemačke tvrtke koje su investirale u hrvatsko gospodarstvo.

"Gospodarstvo je nešto o čemu političari rado pričaju, pogotovo kada nam ide dobro. Ali mi u Europi, u vrijeme krize, nismo samo vrijedni, nego i pouzdani partneri", rekao je Steinmeier.

I Pusić je govorila o intenzivnoj suradnju Hrvatske i Njemačke unutar EU-a, jugoistočne Europe, na području gospodarstva i energetike.

Sloboda kretanja radnika u EU-u, energetska sigurnost i ulazak Hrvatske u Schengen također su bile teme razgovora s njemačkim ministrom, rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Steinmeier i premijer Milanovićem razgovarali su ranije u četvrtak o situaciji u jugoistočnoj Europi i mogućnostima daljnjeg proširenja EU-a, o krizi u Ukrajini i politici Unije prema Rusiji.

Dvojica dužnosnika ocijenila su kako su bilateralni odnosi između Hrvatske i Njemačke jako dobri, a gospodarski odnosi u stalnom razvoju, priopćeno je iz vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara