Normalizacija odnosa: Kuba nastavlja dijalog s Europskom unijom

Foto: Guliver image/Getty images

KUBA je prihvatila prijedlog Europske unije sa početka veljače o nastavku dijaloga, rekao je u četvrtak kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez.

"Kuba sa zadovoljstvom prihvaća prijedlog koji je 10. veljače izrekla visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton što predstavlja završetak jednostranih odnosa zemalja EU s Kubom koja pristaje na pregovore o toj temi", rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Desetog veljače je 28 zemalja EU odobrilo proces normalizacije odnosa s Kubom, obustavljenih duže od 10 godina, kako bi potaknuli Havanu da nastavi reforme u području ljudskih prava.

Taj proces bi mogao trajati jednu ili dvije godine ako budu vođeni u konstruktivnom duhu, rekao je jedan europski dužnosnik.

EU je obustavila suradnju s komunističkim otokom 2003 . nakon vala represije protiv oporbe kada je na stroge kazne zatvora osuđeno 75 disidenata, naknadno oslobođenih.

Nakon nastavka dijaloga između dviju strana u lipnju 2008. razni bilateralni sporazumi su zaključeni između Kube i petnaestak zemalja EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara