Norveška odustala od "kriminalizacije siromaštva"

Norveška odustala od "kriminalizacije siromaštva"

Foto: Shutterstock

NORVEŠKA vlada odustala je u četvrtak od plana da zabrani prosjačenje, nakon što su oporba i civilne udruge ocijenile da bi se tako kriminalizirali svi koji pomažu najsiromašnijim ljudima u jednoj od najbogatijih država svijeta.

Oporbena Centristička stranka povukla je potporu prijedlogu zakona, pa je manjinska vlada desnog centra koja povezuje prosjačenje s porastom kriminaliteta ostala bez većine potrebne da bi zakon prošao u parlamentu.

Zakonom se trebalo zabraniti prosjačenje i "suradnja" s prosjacima za što je predviđena kazna do godine dana zatvora, s ciljem da se stane u kraj bandama koje organiziraju "uvoz" beskućnika iz siromašnih država, među njima Rumunjske.

> Norveška priprema zakon koji će prosjake i one koji im pomažu strpati u zatvor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba kaže da bi se na taj način kažnjavao čin milosrđa. "Davanje hrane, odjeće, krova nad glavom ne može biti kazneno djelo", rekla je Marit Arnstad, zastupnica Centrističke stranke.

Udruge za zaštitu ljudskih prava zakonski prijedlog drže drakonskim i protivnim norveškoj tradiciji tolerancije.

Zamjenik ministra pravosuđa Vidar Brein-Karlsen potvrdio je da je prijedlog zakona povučen. "Svakome je jasno da prosjačenje tema koja izaziva raspravu i možemo samo konstatirati da je Centristička stranka promijenila stajalište", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara