Norveška zbog Rusije i Ukrajine smatra da bi NATO trebao pojačati nadzor Arktika

Norveška zbog Rusije i Ukrajine smatra da bi NATO trebao pojačati nadzor Arktika

Ilustracija: Shutterstock

NATO bi trebao postati oprezniji po pitanju obrane sigurnosti svojih članica, uključujući u to i područje Arktika, jer je najnovijim ponašanjem Rusije prema Ukrajini stvorena sasvim nova situacija, izjavila je u utorak norveška ministrica obrane Ine Eriksen Soeride.

Norveška ministrica smatra da postupci Rusije postavljaju dodatne izazove kolektivnoj obrani NATO-a. "Ukrajina je trajno promijenila odnose između Rusije i međunarodne zajednice, uključujući tu i NATO", naglasila je Soeride "Došlo je do potpuno nove situacije u kojoj Rusija pokazuje sposobnost i volju da koristi vojnu silu za postizanje političkih ciljeva", dodala je.

Norveška ministrica je rekla da njena zemlja duže vremena traži da se pojača kolektivna obrana članica, što je ideja koja je u srži Sjevernoatlantskog ugovora koji kaže da je napad na jednu od članica napad na cijeli NATO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je to pitanje još više došlo u središte razgovora u NATO-u nego prije. Ukrajina je prošlih tjedana potaknula ro pitanje", smatra Soeride. "Treba nam NATO koji će razumjeti svoje regije".

Ona nije rekla da je zbog ukrajinske krize porasla napetost na Arktiku. "Ali to on nas zahtijeva da bolje pazimo na aktivnosti u području od ključnog interesa". Soeride kaže da od početka ukrajinske krize nije bilo pojačanja ruskih vojnih aktivnosti na Arktiku ali da je došlo do pojačane aktivnosti u razdoblju od nekoliko godina. Kao primjer je navela da norveški lovački zrakoplovi češće nego ranije kreću u presretanje ruskih izviđačkih zrakoplova koji lete u blizini granice.

Norveška protuobavještajna služba je u svibnju objavila da je zabilježila jačanje ruskih obavještajnih aktivnosti usmjerenih na naftni i plinski sektor gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara