Nova odgoda suđenja riječkim patolozima optuženima za primanje i davanje mita

Nova odgoda suđenja riječkim patolozima optuženima za primanje i davanje mita

Ilustracija: Shutterstock

SUĐENJE riječkim patolozima dr. Alanu Bosnaru, predstojniku Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku pri Medicinskom fakultetu u Rijeci, i njegovu suradniku dr. Miranu Čokli, zbog primanja i davanja mita odgođeno je u utorak na Karlovačkom županijskom sudu jer se Bosnar fizički ne osjeća sposobnim za suđenje.

Dr. Bosnar je optužen da je zlouporabio položaj i od podređenih zahtijevao i više godina primao mito, dok se dr. Čoklo tereti da je Bosnaru davao mito.

Sudac Ante Ujević rekao je danas okupljenim novinarima da je Bosnarova supruga teško bolesna, što je prema liječničkoj dokumentaciji neosporno, a, ističe sudac, Bosnar kaže da ga to "toliko lomi da nije sposoban za suđenje".

Psihijatrijsko vještačenje

Rasprava je odgođena za 17. i 18. lipnja, no sudac Ujević kaže da će u slučaju ponovnog otkazivanja zbog istog razloga Sudsko vijeće provesti psihijatrijsko vještačenje.

U slučaju vještačenja, to neću prepustiti riječkom sudu, već karlovačkom psihijatrijskom vještaku Goranu Arbanasu. Razlog je u tome što Bosnar u zahtjevu za odgađanjem rasprave dokumentira da je njegova supruga na Kliničkom bolničkom centru Rijeka, gdje je i on zaposlen, krivo dijagnosticirana i liječena. Bosnar smatra da mu to podvaljuju kolege liječnici, rekao je Ujević.

Dr. Bosnar je, po optužnici, od dr. Čokle primio 118 tisuća kuna mita, daljnjih 117.800 kuna od patologa dr. Dražena Cuculića, te 101 tisuću kuna od patoliga Valtera Stamberge. Tužiteljstvo ga tereti da je još 250.770 kuna protupravno stekao s osnove zloporabe položaja i ovlasti pri obračunavanju varijabilnog dijela plaće djelatnika Zavoda za sudsku medicinu i kiminalistiku, koji navodno nisu bili sukladni mjesečnim iznosima o učinku.

USKOK-ovi pouzdanici

Patolozi dr. Dražen Cuculić i dr. Valter Stamberga nisu na optuženičkoj klupi, iako su i oni, navodno, Bosnaru davali mito, jer su USKOK-ovi pouzdanici.

Patolozi Stemberga i Cuculić su u ožujku svjedočili da su od 2008. davali mito dr. Bosnaru u zamjenu za dodjeljivanje poslova, što je bilo u Bosnarovoj nadležnosti, jer je bio predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Bili su prisiljeni, rekli su, isplaćivati na ruke gotovinu Alanu Bosnaru, da bi im dodjeljivao mrtvozorničke poslove, a kasnije i sav svoj varijabilni dio plaće, da bi uopće mogli raditi.

Inače, 15. siječnja ove godine bio je također odgođen početak suđenja jer je dr. Bosnar tražio izuzeće zamjenice ravnateljice USKOK-a Sajonare Čuline zbog sumnje u njezinu objektivnost i nepristranost, no ona je i dalje tužiteljica u tom sporu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara