Nova srpska vlada u svibnju?

Foto: Blic

BUDUĆA srpska vlada bi mogla biti formirana znatno prije roka koji predviđa izborni zakon, a ocjena pojedinih aktera prijevremenih parlamentarnih izbora je da će Srbija novog premijera i vladu imati već u prvoj polovici svibnja.

Sudeći po signalima iz Srpske napredne stranke (SNS), koja po istraživanjima javnog mišljenja važi za izrazitog favorita na izborima, vlada bi - ako naprednjaci pobjede, a njihov vođa Aleksandar Vučić dobije mandat - mogla prvu sjednicu održati i prije 1. svibnja.

"Ako nam građani ukažu povjerenje, novu vladu formirat ćemo najkasnije do 1. svibnja", izjavio je za Večernje novosti Zoran Babić, visoki dužnosnik SNS.

Naprednjaci će, kaže Babić, postaviti pet uvjeta budućim partnerima, među kojima je i usvajanje reformskog paketa zakona.

Aktualni koalicijski parneri naprednjacima, socijalisti (SPS) premijera Ivice Dačića, također kažu da su spremni i da "Srbija nema vremena za gubljenje".

Dosad su manje-više sve stranke u predizbornoj kampanji sugerirale kako Srbija čim prije treba izići iz "tehničkog mandata" u koji je vlada dospjela raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem prijevremenih izbora. Po reformama koje vodeće stranke obećavaju biračima, ali i zbog preuzetih obveza u procesu eurointegracija, set reformiskih zakona trebao bi biti usvojen prije ljetnjeg odmora.

Postizborna procedura predviđa da konačni rezultati budu objavljeni najkasnije do 20. ožujka, potom slijedi desetodnevni rok za podjelu zastupničkih mandata, što je neophodan preduvjet za konstitutivnu sjednicu Skupštine Srbije. Krajnji rok za formiranje vlade i prisegu premijera i novih ministara je 28. lipnja.

Vučić traži potporu za uvjerljivu pobjedu naprednjaka

Vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić zatražio je u utorak navečer na završnoj predizbornoj konvenciji u Beogradu potporu birača za uvjerljivu pobjedu na izborima 16. ožujka kako bi se naprednjaci "suprotstavili tajkunima i njihovim političarima".

Vučić je pred više od 15.000 članova i pristaša SNS u beogradskoj Areni naglasio kako su naprednjaci dali sve od sebe da pokrenu žestoku borbu protiv korupcije i protiv rasta nezaposlenosti.

"Za razliku od drugih nećemo lagati i obmanjivati ljude, nećemo govoriti da će situacija biti laka za rješavanje i jednostavna u razdoblju koje je pred nama", poručio je Vučić i kao jedan od ključnih problema istaknuo korupciju.

"Korupcija koja guši Srbiju, politiku, administraciju, pravosudni sustav, poslovno okruženje i ekonomiju, koči i ekonomski razvoj, društveni napredak i šansu da Srbija provede promjene”, naglasio je Vučić.

On je poručio da se u Srbiji neće dogoditi ukrajinski scenarij.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji bit će održani 16. ožujka na više od 8.260 biračkih mjesta, a pravo glasa ima oko 6.767.000 građana.

Republičko izborno povjerenstvo službeno je proglasilo da će se za 250 zastupničkih mjesta boriti 19 lista sa ukupno 3.020 kandidata od kojih su 1.087 ili 36 posto žene. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara