Nove droge dostupne u trgovinama: "Kakva je to sol za kupanje koja nije za mlađe od 18 godina?"

Nove droge dostupne u trgovinama: "Kakva je to sol za kupanje koja nije za mlađe od 18 godina?"

Screenshot: Youtube

NOVE, opasne droge, kojih je sve više, mogu se pronaći u proizvodima koji su deklarirani kao osvježivači zraka, soli za kupanje ili gnojivo za biljke. Jeftine su i dostupne na svakom koraku. Sve te supstance imaju neku sasvim drugu legalnu uporabu.

"Ne možete zabraniti sva otapala. Kaskali smo jer smo stavljali na zabranjenu listu tvar po tvar, sad ćemo stavljati generičke spojeve. Onaj koji nešto drži ispod pulta bit će kažnjen, rekao je Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, sinoć u Otvorenom HRT-a.

Proizvodi u smartshopovima zaobilaze zakone

Problem je što niti odrasli, niti djeca, ne znaju što se krije u tim smotuljcima koji se prodaju u smartshopovima.

"U njima su različite biljne prerađevine koje su prskane nekom nepoznatom kemijskom tvari. Spojevi uglavnom dolaze iz Kine odnosno Azije, ali sam kemijski sastav ne znamo. Kada se supstanca stavi na zabranjenu listu onda se prskaju drugom molekulom odnosno supstancom. U Hrvatskoj imamo dobre zakone. U školama bi se uskoro trebao provoditi modul prevencije ovisnosti", rekla je dr. med. spec. psih. Mirjana Orban iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Smartshop je dućan koji prodaje različite proizvode. Drži sve ono što vam treba da biste konzumirali duhan, objasnio je Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontrole smartshopova su vršene prošle godine. Radi se o proizvodima koji se svakodnevno modificiraju i namijenjeni su zaobilaženju zakona. Lani je bilo 120 novih proizvoda. Dok jedne zabranite, pojave se novi. Sada se tome doskočilo da se na zabranjenu listu stavljaju generički spojevi. Ne možemo zatvoriti smartshopove, rješenje je kontrola i nadzor. Imate one koji nude i one koji traže. Dok god imate one koji traže imat ćete i one koji nude", rekao je Petković, koji kaže da je najvažnije educirati mlade da to ne kupuju.

Dodao je da se ne može sve spriječiti represijom. Može se smanjiti, otežati, ukloniti dilere iz okolice škole te maksimalno otežati smartshopovima da prodaju osvježivače zraka.

"Nove droge ući će u nove izmjene zakona, koji je u završnoj fazi, i koji će ukloniti sivu zonu iz smartshopova - kakva je to sol za kupanje koja nije primjerena za mlađe od 18 godina?", pita se Petković.

"Iz zamke droge nemoguće je izaći"

Nikša Džanko, liječeni ovisnik iz Splita, rekao je da ga netko jednom uđe u zamku droge iz nje je gotovo nemoguće izaći.

"Bio sam i diler, imao sam novac, dobar auto, motor i onda je krenulo nizbrdo. Ispred i iza mene je bila pustoš. Prije 11 godina uspio sam to ipak pobijediti. Pokrenuo sam udrugu za resocijalizaciju bivših ovisnika. Sve udruge u Splitu koje se bave problemom prevencije ovisnosti, i resocijalizacijom ne mogu nigdje aplicirati niti na jedan natječaj, požalio se Džanko.

Petković mu je odgovorio da se novac dobiva od lutrijskih sredstava. "Još se nijedne godine nije dogodilo da nema novca, ali naravno novca je malo. Projekte treba evoluirati jer ako nisu dobri i dobro se ne apliciraju oni nemaju rezultata", smatra Petković.

"Narko tržište stalno izbacuje cijeli niz novih spojeva koji nastaju i nestaju i ne etabliraju se kao droge. Liječenje ovoga znači internističko zbrinjavanje jer ovo nisu droge nego supstance koje izazivaju trovanje i životnu ugrozu", rekao je dr. spec. psih. Robert Torre iz KBC-a "Sestre Milosrdnice".

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara