Nove dvojezične ploče na zgradama općina Vojnić i Krnjak: "Problem nisu ploče, niti ljudi, već politika"

Ilustracija: Hina

ZGRADE općina Vojnić i Krnjak od danas ponovno imaju dvojezične ploče. Podsjetimo, Vojnić je bez svoje ostao u noći s petka na subotu, dok je zgrada općine Krnjak bez ploče nešto manje od mjesec dana. Oba načelnika se nadaju kako je ovo ipak posljednji put da se postavljaju nove dvojezične ploče.

Prazno mjesto na zgradi općine Vojnić danas je popunjeno. Jednu ploču s ćiriličnim pismom, zamijenile su dvije nove dvojezične, ona općine i ona načelnika. Načelnik Vojnića Nebojša Andrić, problem vidi u državnom vrhu.

"A najveći je problem što naša Vlada zabija glavu u pijesak i ne rješava svoje probleme. Mi smo svoje probleme riješili prije sedam godina kada smo postavili ove ploče, kada ih je bilo puno teže postaviti, bez ijednog incidenta, bez ikakvih smetnji. A danas, kada smo i članovi Europske unije, nam se događaju takve stvari. To je isključivo nesposobnost Vlade Republike Hrvatske da riješi probleme za koje je ona odgovorna", istaknuo je Andrić.

Sličnog mišljenja o motivima skidanja dvojezičnih ploča je i načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović. "Problem nisu ploče koje su tu godinama, niti ljudi, već politika na višoj razini".

"Riječ je o politikanstvu koje je instruirano samo da bi se skrenula pažnja s nekih ključnih pitanja koja su bitna za život stanovnika naše općine", kaže Mihajlović.

To su problemi koji muče svaku općinu. Većinom se radi o nezaposlenosti i odlasku mladog stanovništva i to su pravi problemi, tvrdi Mihajlović, a ne ploče i suživot, koji u Krnjaku, kao i u Vojniću, uopće nije upitan.

"Ovi ljudi ovdje stvarno dobro funkcioniraju, dobro komuniciraju i nemaju međusobnih problema. Ovo pitanje tabli je samo dizanje tenzija. Neki političari traže neki model da se isprovocira međunacionalna netrpeljivost u sredinama gdje nje nema", naglasio je Mihajlović.

I to je ono čega se oba načelnika pribojavaju - da će se stvoriti problemi tamo gdje ih nema, isto kao što bi ove dvojezične ploče čak ponovno mogle biti skinute.

"Rizik uvijek postoji. Mi smo ih danas postavili, ako dođe do skidanja, mi ćemo ponovno prijaviti nadležnim organima i postaviti nove", rekao je Mihajlović.

No, Andrić dio krivice nalazi i u novinarima koji su objavili gdje se sve nalaze dvojezične ploče.

"Mediji nisu direktno krivci, ali mi smo ove ploče naručili još prije sedam dana kada je na dnevnicima objavljeno da takve ploče postoje u Vojniću i nitko ih nije dirao. Kao da su postavljeni kao meta onima koji to rade. Ali nadam se da će Zoran Milanović i meni poslati 20-ak specijalaca da ih sada čuva, pošto je to sada novi modni hit".

Ploče zasigurno nije skinuo nitko s područja Vojnića, dodao je Andrić jer ako godinama nisu nikome smetale, ne smetaju niti sada.

"Ovo je samo lančana reakcije nastala zbog situacije u Vukovaru", zaključio je Andrić.

Samo što na kraju košta sve nas porezne obveznike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara