Novi gradonačelnik New Yorka obećao ispraviti nejednakosti

Novi gradonačelnik New Yorka obećao ispraviti nejednakosti

Foto: Guliver image/Getty images

NOVOIZABRANI gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio obećao je u srijedu da će "ispraviti nejednakosti" nakon povijesne pobjede u najvećem američkom gradu kakva nije viđena u zadnjih gotovo 30 godina.

De Blasio koji dužnost preuzima 1. siječnja, osvojio je više od 73 posto glasova birača, a njegov republikanski suparnik Joe Lhota dobio je 24 posto, što svjedoči o želji birača za promjenom, nakon dvanaestogodišnje vlasti Michaela Bloomberga, neovisnog milijardera željezne ruke.

New York nije imao demokratskog gradonačelnika nakon Davida Dinkinsa 1989. a takva pobjeda nije zabilježena od demokrata Edwarda Kocha 1985., ali tada je bila riječ o reizboru.

De Blasio (52) koji je dosad bio pučki pravobranitelj, nadmoćno je pobijedio u svim newyorškim općinama, osim u republikanskom uporištu Staten Islandu.

Na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji nakon izbora, Bill de Blasio, prije šest mjeseci gotovo nepoznat, istaknuo je da mu glatka pobjeda daje "jasan mandat" za "ispravljanje nejednakosti" u gradu u kojemu se "blagostanje" mora "dijeliti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se tijekom jutra sastao s Michaelom Bloombergom, obećao je da će njegova uprava odražavati raznolikost New Yorka "koja je naša najveća snaga" i da će biti gradonačelnik svih općina, napomenuvši da ima "svetu zadaću" služiti onima koji su ga izabrali.

Kratko se obratio na španjolskom želeći pokazati da nikoga nije zaboravio. U New Yorku živi više od 2 milijuna Latinoamerikanaca.

Odlučan u nakani da bude čovjek "promjena koje vode napretku" De Blasio je vodio kampanju s izrazito ljevičarskim idejama, obećavši da će oporezovati najbogatije kako bi financirao vrtiće za svu djecu iznad 4 godine, osudivši strašne nejednakosti u svakodnevici New Yorka u kojemu živi oko 400.000 milijunaša a 21 posto ljudi živi ispod praga siromaštva.

Na podužoj tiskovnoj konferenciji, za razliku od Bloomberga kojemu se uvijek žurilo, opetovao je svoju odlučnost da se bori protiv nejednakosti, ali je istaknuo da treba biti realan jer će mu za to "trebati vremena".

"Čini se da je veći pragmatik nego što to mnogi misle", komentirao je Steven Brams, politički analitičar na newyorškom sveučilištu. "Želi pregovarati. To je pokazao dosad i mislim da će biti ustupaka s njegove strane kako bi proveo svoju politiku. Ne mislim da će biti radikalnih promjena", dodaje taj stručnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara