Novi kralj Salman od izoliranog pustinjskog grada Rijada napravio je metropolu punu nebodera i sveučilišta

Novi kralj Salman od izoliranog pustinjskog grada Rijada napravio je metropolu punu nebodera i sveučilišta

Foto: Guliver Image / Getty Images

KRALJ Salman preuzeo je prijestolje nakon što je umro njegovu polubrat Abdullah. Salman je proveo 48 godina kao guverner provincije Rijad prije nego je postao prijestolonasljednik i ministar obrane Saudijske Arabije 2011. godine.

Na prijestolje dolazi sa 79 godina, a već je preuzeo dužnosti kralja Abdulaha koji je imao problema sa zdravljem

Kralj Salman je dio utjecajne frakcije unutar kraljevske obitelji formirane od sinova i unuka pokojnog Abdulaziza. Nakon smrti bivšeg kralja Fahda, koji je vladao od 1982. do 2005. godine, te nakon smrti princeza Sultane i Nayef, Salman je već tada postao najmoćniji preživjeli član te frakcije.

Kao guverner Rijada nadgledao je njegovu transformaciju iz izoliranog pustinjskog grada u grad prepun nebodera, sveučilišta i lanaca brze grane koji su stigli sa Zapada.

Muqrin bin Abdulaziz je novi princ

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Salman je primao VIP goste i izaslanike te je pomagao kod osiguranja stranih ulaganja. Kao ministar obrane bio je na čelu vojske koja se pridružila SAD-u i drugim arapskim zemljama u zračnim napadima na IS u Siriji.

BBC-jev dopisnik Frank Gardner smatra da Kralj Salman nije toliko zainteresiran za političke i društvene reforme kao što je bio njegov prethodnik. Prioritet će mu biti održavanje stabilnosti u Saudijskoj Arabiji, smatra Gardner.

Karen Elliott House, autorice knjige o Saudijskoj Arabiji, kazala je za BBC kako Kralj Salman "ima reputaciju kao osoba koja je više orijentirana prema religijskom vodstvu Saudijske Arabije".

Kralj Salman na čelu je Sudairi frakcije unutar obitelji. Ta je frakcija bila snažna skupina sedmero braće, no unutar njih je došlo do rivalstva kada su njihovi sinovi osnovali vlastite grupe.

Nakon što je postao kralj najavio je da će novi princ biti njegov polubrat Muqrin bin Abdulaziz, najmlađi preživjeli sin pokojnog kralja Abdulaziza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara