Novi lijek ulijeva nadu u zaustavljanje epidemije HIV-a među gay muškarcima

Novi lijek ulijeva nadu u zaustavljanje epidemije HIV-a među gay muškarcima

Foto: Hina

HOMOSEKSULANI muškarci koji su preventivno uzimali dnevnu dozu lijeka tvrtke Gilead smanjili su rizik zaraze HIV-om za 86 posto, pokazuju rezultati britanskog istraživanja objavljeni u utorak.

Stručnjaci koji su proveli ispitivanje tzv. profilakse prije izlaganja (PrEP) kažu da rezultati ulijevaju stvarnu nadu u zaustavljanje epidemije HIV-a među gay muškarcima, jednoj od najrizičnijih skupina.

"Ovi su rezultati iznimno uzbudljivi i pokazuju kako je PrEP vrlo učinkovita u sprečavanju zaraze", rekla je Sheena McCormack, profesorica kliničke epidemiologije na University College u Londonu.

PrEP uzimaju osobe koji nisu zaražene HIV-om, ali zu izložene velikom riziku infekcije i žele se zaštititi uzimajući svaki dan samo jednu pilulu koja je obično kombinacija dva antiretrovirusna lijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijek koji su stručnjaci ispitivali je Truvada, proizvod američke farmaceutske tvrtke Gilead koji se u kliničkim ispitivanjima s placebom pokazao uspješan u smanjenju infekcija. Liječnici su sada htjeli ustanoviti je li jednako učinkovit i u kontekstu "realnog života"

86-postotna zaštita

Oko 545 muškaraca sudjelovalo je u ispitivanju u 13 engleskih klinika gdje su neki primili PrEP odmah, a drugi nakon 12 mjeseci. To je znanstvenicima omogućilo da usporede one koji su ga uzeli na početku s onima koji nisu bili na PrEP-u.

Rezultati su pokazali 22 infekcije u roku od godine dana - tri u skupini koja je PrEP primila odmah i 19 u skupini muškaraca koji su lijek uzeli s odgodom.

Stručnjaci kažu da je 86-postotna zaštita dnevnim uzimanjem Truvade najbolji rezultat od svih dosad ispitivanih PrEP lijekova.

U svijetu je oko 35,3 milijuna ljudi zaraženo je HIV-om. Stručnjaci za AIDS procijenjuju da bi se zahvaljujući PrEP-u infekcije HIV-om među gay muškarcima mogle smanjiti za 20 do 25 posto, odnosno spriječiti milijun novih infekcija u toj skupini u razdoblju od deset godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara