Novi prosvjed u Slavonskom Brodu: Građani upozoravaju na alarmantno zagađenje zraka iz rafinerije u BiH

Foto: Facebook

NOVI prosvjed protiv zagađenog zraka u Slavonskom Brodu održat će se večeras u 19 sati na Korzu.

Na prosvjed je pozvala Facebook grupa pod nazivom "Kad, ako ne sad?" koja upozorava na zagađenja zraka iz rafinerije u susjednoj BiH. Prije godinu dana održali su prosvjed na kojem se okupilo oko 3 i pol tisuće ljudi.

"Godinu dana je prošlo, godinu dana lažnih obećanja. Radni sastanci, dogovori, ali promjena nema, osim mjerne postaje u krugu rafinerije. Na žalost natječaj za drugu mjernu postaju koja je trebala biti postavljena u Slavonskom Brodu već treći put propada", izjavio je Dalibor Vašarević, pokretač inicijative.

Očekuje da će se prosvjedu pridružiti veliki broj Brođana, koji se, istaknuo je, pozivaju na Ustav i pravo građana na čist zrak. Rekao je kako su na prosvjedni skup pozvani svi koji mogu nešto učiniti, među njima i Predsjednika Republike Ivu Josipiovića i ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, no da nitko od njih zasad nažalost nije potvrdio dolazak.

Nakon što je inicijativa najavila svoj novi prosvjed, iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode prekjučer je objavilo priopćenje u kojem između ostalog stoji kako su završene "pripremne radnje oko dokumentacije za postavljanje pokretne mjerne postaje u Slavonskom Brodu, te je dogovoren rok do kojeg će mjerna postaja biti postavljena".

Ministarstvo napominje i kako će sukladno dogovoru između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI), praćenje kvalitete zraka na pokretnoj mjernoj postaji započeti 11. studenoga.

"Prema podacima ministarstva pokretna mjerna postaja će mjeriti parametre: SO2, H2S, CO, benzen i lebdeće čestice PM10 i PM2,5. Mjerna postaja u vlasništvu je Fonda, a mjerenja će provoditiIMI kao referentni laboratorij", naveli su u Ministarstvu.

Podsjetili su i da su na području čiji zrak onečišćuje rafinerija trenutno postavljene dvije mjerne postaje, jedna u Slavonskom brodu, a druga je u probni rad puštena 18. listopada u Bosanskom Brodu. "Problem je u različitim ekološkim standardima, hrvatski su standardi znatno stroži i na mjernoj stanici u Slavonskom brodu učestalo se mjere prekoračenja različitih praćenih parametara, dok u Bosanskom Brodu tvrde da su sva mjerenja pokazala kako je sve u okvirima vrijednosti propisanih zakonima BiH i Republike Srpske", tvrde u Ministarstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara