Novi šef Hrvatskog generalskog zbora: "Vukovar zaslužuje spuštanje tenzija"

Novi šef Hrvatskog generalskog zbora: "Vukovar zaslužuje spuštanje tenzija"

Screenshot: HRT

PAVAO MILJAVAC novi je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), jednoglasno je danas odlučeno na izbornoj skupštini HGZ-a u Vukovaru, a taj umirovljeni general i bivši ministar obrane poručio je kako Vukovar kao grad heroj zaslužuje razuman pristup i "spuštanje tenzija na zemlju".

Na izbornoj skupštini Zbora odlučeno je i da se, uz suglasnost njegove obitelji, članom Zbora posthumno proglasi jedini vukovarski general, heroj Blago Zadro. Miljavac je napomenuo kako je odluka o održavanju izborne skupštine HGZ-a u Vukovaru donesena prije osam mjeseci, te da Zboru nije namjera podizati tenzije u Vukovaru.

"Vukovar je grad heroj i zaslužuje razuman pristup i spuštanje tenzija na zemlju", odgovorio je Miljavac na upit novinara kako tumači posljednja događanja u Vukovaru zbog uvođenja dvojezičnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustvrdio je kako bi svi zajedno trebali sjesti za stol i pronaći rješenja za aktualne probleme u Vukovaru, a ne "stvarati podjele na žrtvama Vukovara". Najavio je da će dio članova HGZ 18. studenoga biti u Koloni sjećanja u Vukovaru, a dio u Škabrnji.

Miljavac je podsjetio da je HGZ neprofitna, nevladina udruga, istaknuvši da bi ulazak politike u Zbor bilo pogubno za tu udrugu, te će u daljnjem radu, uz brigu za branitelje, nastojati dati svoje mišljenje oko najvažnijih društvenih tema, sve u cilju iznalaska pozitivnih rješenja.

Uz generala Miljavca novinarima se obratio i umirovljeni general Marinko Krešić, koji je HGZ vodio zadnjih osam godina, te umirovljeni general Josip Čuletić. Sva trojica su bitku za Vukovar u Domovinskom ratu ocijenili ključnom bitkom koja je dala vrijeme Hrvatskoj da se naoruža i organizira vojsku.

Najavili su organizaciju okruglih stolova o bitkama u Domovinskom ratu kako bi dali svoj doprinos istraživanju Domovinskog rata jer sada, upozoravaju, knjige o ratu pišu oni koji u njemu nisu sudjelovali.

Komentirali su i najavu snižavanja braniteljskih mirovina, istaknuvši da ih najviše boli to što se braniteljske mirovine uopće smatraju privilegiranima. Iznijeli su podatke da je tzv. povlaštenih mirovina u Hrvatskoj preko 140.000, od čega je braniteljskih 60.000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara