Novi snažan potres pogodio Dalmaciju, treći u posljednja tri tjedna: "Pošteno nas je protreslo, nije bilo nimalo ugodno!"

Screenshot: earthquake.usgs.gov

JAČI potres osjetio se jutros oko 5.30 sati na području Dalmacije. Kako je izvijestio Europsko-mediteranski seizmološki centar, potres se najjače osjetio u Splitu, Trogiru, ali i u Beogradu. Epicentar potresa bio je na 10 kilometara dubine.

Kako doznajemo iz Seizmološke službe Republike Hrvatske, epicentar potresa bio je kod Muća. Detaljne informacije zasad nismo mogli dobiti, budući da se podaci još uvijek obrađuju, ali nam je potvrđeno da je potres bio jačine oko 4 stupnja po Richteru.

"Danas 04. veljače 2013. g. u 05 sati i 29 minuta zabilježili su seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske jak potres sa epicentrom 16 km sjeveroistočno od Splita u okolici Muća. Magnituda je potresa prema Richteru iznosila M=4.1, a u epicentralnom se području mogao osjetiti intenzitetom V-VI stupnja Mercalli–Cancani-Siebergove ljestvice. Za sad je poznato da se potres osjetio u Kninu, Drnišu do Makarske i na srednjedalmatinskim otocima", izvijestili su kasnije iz Seizmološke službe RH.

Inače splitski centar 112 zvali su uznemireni građani, a zasad nema dojava o šteti.

Allegretti: Sve što je jače od ovoga može prouzročiti nekakve posljedice

Razgovarali smo s dežurnim seizmologom Ivom Allegrettijem koji nam je pojasnio što se to događa u Dalmaciji, a pitali smo i ga i što možemo očekivati.

"Ovo je treći u nizu jačih potresa od 17. siječnja kada je isti ovakav potres također bio u okolici Muća. To su potresi koji su posljedica tektonske aktivnosti na sukobljavanju ploča, na aktivnosti između afričke i europske ploče, pa se onda u njihovom međusobnom sudaranju događaju potresi u dinaridima, i ovaj jučer kod Klagenfurta, koji smo osjetili također je posljedica toga.", objasnio nam je Allegretti.

Na pitanje što možemo očekivati u budućnosti, Allegretti kaže da se ne može prognozirati. "Ne postoji prognoza potresa i teško je bilo što u tom smislu govoriti. Jedino što mogu je podsjetiti građane što trebaju učiniti u slučaju jačeg potresa, dakle moraju se adekvatno zaštititi: da ništa ne padne na njih, moraju potražiti jedno zaklonjeno mjesto, uz čvrsti zid, pod stolom ili nekakav drugi zaklon.... Nikako ne istrčavati na slabije točke objekta, a to su stubišta, liftovi, balkoni...", podsjeća Allegretti te dodaje kako je dobro imati uz sebe i nekakav paketić za prvu pomoć, litru vode....

Pitali smo ga i koliko jak potres bi na području Dalmacije prouzročio veću štetu. "Već kod ovakvih potresa moguće su manje štete na objektima u vidu pucanja žbuke ili klizanja crijepa... Sve što je jače od ovoga može imati određene posljedice, teško je više prognozirati", zaključio je Allegretti.

Reakcije naših čitatelja:

"Ja sam iz Sinja...spavao sam kad odjednom oko 5 ipo stol se počeo tresti kao i sliku na zidu. Zaista ovo je najveći do sad"

"Jutros oko pet ipo nas je jako zatreslo na području Dugog Rata, sva sreća potres je bio kratak"

"Potres se osjetio u Šibeniku (probudio me)."

"Pozdrav iz Splita! Mene je potres probudio i evo dok nisam procitao vijest mislio sam da sam sanjao. Lipo je zatreslo"

"Mogu rec da nije bilo niti malo ugodno u centru Splita. Probudilo me iako sam cvrsto spavala, to znaci da je svarno dobro zatreslo. 3 potresa u 3 tjedna. Sto reci? Nadajmo se da se nece nastaviti"

"U Splitu predio znjan lipo je zatreslo.treslo je lipo 4 do 5 sekundi i nakon toga se smirivalo jos 7 do 8 sekundi sve skupa nekih 15-ak"

"Potres je, a pogotovo za naše pojmove, dobro i dugo tresa. Krenuo sam i vanka izać, probudilo je i cilu familiju. Nadam se da se neće nastavit jer nije ugodan osjećaj"

"Ovaj je bio dosta jaci od prethodna dva. U svakom slucaju neugodan osjećaj, prvenstveno zbog jakog tutjanja"

"Pozdrav iz Seget Vranjica kod Trogira. Jutrošnji potres osjetio se je puno jače na ovom području nego što su bila ona dva prethodna. Probudila me je tutnjava, kao da vam največi šleper prolazi ispod prozora. To je trajalo 4 do 5 sekundi!!! Nadam se da će se tlo smiriti i da neće biti više ovako neugodnih trenutaka"

"Dakle, potres se osjetio i u Novigradu kod Zadra i na cijelom zadarskom području ali svi preskaču Zadar i nitko ga ne spominje u vijestima"

Treći potres u tri tjedna

Podsjetimo, ovo je već treći potres u posljednja tri tjedna koji je pogodio Dalmaciju. Jučer se oko 12.42 sata potres osjetio duž obale od Šibenika do Splita, a magnituda je bila 3,2 stupnja po Richteru. Epicentar je također bio kod Muća. 17. siječnja isto područje pogodio je malo jači potres. Epicentar mu je također bio u blizini Muća, a jačina je tada iznosila 4.2 stupnja po Richteru.

Još jedan potres osjetili su jučer nešto prije 15 sati Zagrepčani i Karlovčani te stanovnici sjeverozapadnog dijela zemlje. Čitatelji iz Karlovca javili su nam kako se potres dosta osjetio, a zatim su nam se javili i čitatelji iz Zagreba s istom informacijom. Radilo se potresu čiji je epicentar bio nedaleko Klagenfurta u Austriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara