Novi "stup srama": Danas objava liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće i doprinose

Novi "stup srama": Danas objava liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće i doprinose

Foto: Hina

MINISTARSTVO rada danas će objaviti popis onih tvrtki koje posljednja tri mjeseca nisu uplatile plaće ni doprinose radnicima.

U više od deset tisuća tvrtki Porezna je uprava evidentirala oko 55 tisuća radnika kojima poslodavci nisu uplatili plaće i doprinose. Riječ je ponajviše o tvrtkama u blokadi, sa samom jednim zaposlenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da treba jasno reći tko su i staviti ih na stup srama smatraju i sindikati, no čelnik SSSH Mladen Novosel ipak napominje: "Svakodnevno možete vidjeti; od radnika Konstruktora i na dalje kako poslodavci u Hrvatskoj ne isplaćuju plaće. Na žalost, javna lista ništa im značiti neće. Mislim da bi Hrvatsku trebalo biti sram Europske unije jer je takva pojava neprihvatljiva. Ili će poslodavci promijeniti kulturu ponašanja ili će zakonskim putem biti eliminirani iz redovnog poslovanja", zaključuje Novosel.

Tendencija jest, kažu u Vladi da lista posluži za buduće kontrole inspekcije rada. S time se složio i ministar financija Boris Lalovac koji, iako nesklon objavljivanju lista, poručuje kako je evidentno da je riječ o kršenju zakona i fiktivnim firmama.

Liste će biti objavljene tijekom dana na web stranicama Ministarstva rada i Porezne uprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara