Novinar koji je otkrio špijunsku aferu: Snowden može postati najopasniji čovjek u američkoj povijesti

Novinar koji je otkrio špijunsku aferu: Snowden može postati najopasniji čovjek u američkoj povijesti

Foto: Guliver Image/Getty Images

GREEN Greenwald, novinar američke inačice engleskog Guardiana koji je prvi objavio dokumente koje je otkrio Edward Snowden, smatra da je bivši obavještajac tempirana bomba za američku administraciju: "Snowden ima toliko informacija da može svakog trenutka naštetiti vladi SAD-a više nego itko ikada u povijesti".
 
U intervjuu za argentinski dnevnik La Nation Greenwald je dodao bi "vlada SAD-a trebala svaki dan na koljenima moliti da se Snowdenu ništa ne dogodi jer bi u suprotnom svi podaci mogli biti otkriveni, što je najveća američka noćna mora".  
 
Rusi nisu primili Snowdenov zahtjev za azil?
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rusi tvrde da još nisu primili službeni zahtjev za azil od najpoznatijeg svjetskog bjegunca Edwarda Snowdena, prenosi Reuters.
 
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je do znanja da Rusija još razmišlja kako se postaviti u slučaju Snowdena koji je nakon tri tjedna na moskovskom aerodromu odlučio progovoriti za medije. Odlučio je zatražiti azil od Rusije dok ne uspije organizirati siguran put do Južne Amerike gdje mu je više zemalja ponudilo pomoć. 
 
Washington je jučer u izravnom razgovoru Obame i Putina od Moskve zatražio da Snowdena izruči SAD-u, no Lavrov tvrdi da ruske vlasti trenutno nisu u kontaktu sa Snowdenom.
 
Iako je Snowden rekao da će odmah po dolasku na aerodrom Šeremetjevo predati zahtjev za azil, Rusi tvrde da do toga nije došlo. Prema ruskom zakonu, zahtjev za azil mora se prvo podnijeti Uredu za migraciju. No, direktor Ureda Konstantin Romodanovskij danas je potvrdio da do sada nije zaprimljen nikakav zahtjev.    

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara