Novosel: U izmjene zakona o zdravstvu idemo zbog zahtjeva EU

Novosel: U izmjene zakona o zdravstvu idemo zbog zahtjeva EU

Foto: Hina

U MINISTARSTVO zdravlja u utorak je održan sastanak sa socijalnim partnerima - sindikatima i poslodavcima, oko predloženih izmjenama zakona o zdravstenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, na kojem je dogovoreno da će te zakone prije upućivanja u javnu raspravu raspraviti posebna radna skupina sastavljena od predstavnika Ministarstva, četiri reprezentativne sindikalne središnjice i HUP-a.

Na sastanku koji je iniciralo Gospodarsko-socijalno vijeće dogovoreno je da će tijekom javne rasprave biti organiziran dijalog sa svim dionicima u zdravstvenom sustavu, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je Hini kako nijedan zakon ne može biti upućen u javnu raspravu, a zatim doći i pred Gospodarsko-socijalno vijeće te u saborsku proceduru, a da se o njemu ne izjasne socijalni partneri.

Zahtjevi EU

Na sastanku u Ministarstvu zdravlja, rekao je Novosel, socijalnim partnerima je rečeno da se s izmjenama ta dva važna zdravstvena zakona ide zbog zahtjeva Europske unije, u sklopu Procedure prekomjernog deficita, a radi postizanja ušteda i racionalizacija i reforme zdravstvenog sustava.

"Budući da se s izmjenama ide na zahtjev europskih birokrata, može se na 'mala vrata' podmetnuti svašta. Nas interesira vode li te promjene ka privatizaciji zdravstvenog sustava ili će zdravstvo za građane i dalje ostati socijalno pravo, te hoće li građani, osim što plaćaju zdravstveni doprinos iz svojih plaća i dopunsko osiguranje, morati ubuduće kod privatnih osiguravatelja plaćati dodatno osiguranje da bi ostvarili svoje osnovno pravo na zdravstvenu zaštitu", istaknuo je Novosel.

Dodao je kako na sastanku nije bilo razgovora o suštini zakonskih prijedloga, već će o tome biti govora na prvoj sjednici radne skupine koja je zakazana za 13. svibnja.

Pitanje o privatizaciji bez konkretnog odgovora

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kažu da su dogovoreni samo modaliteti daljnjeg rada socijalnih partnera na izradi finalnog teksta oba zakona.

Na pitanje prijeti li privatizacija zdravstvenog sustava, iz HUP-a nisu dali konkretan odgovor. Poručuju samo da privatni zdravstveni sektor mora biti partner javnom sustavu.

Time se pridonosi stabiliziranju zdravstvenog sustava, skraćivanju lista čekanja i smanjenju troškova u zdravstvu, ističe Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara