Nudili jamčevinu, sutkinja odbila: Braća Mamić stigla u Remetinec

Nudili jamčevinu, sutkinja odbila: Braća Mamić stigla u Remetinec

Foto: FaH

ZDRAVKU i Zoranu Mamiću sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda odredila je mjesec dana istražnog zatvora nakon što ih je Uskok osumnjičio da su Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Sutkinja istrage Erna Dražančić odbila je prijedlog njihove obrane da se istražni zaatvor zamijeni jamčevinom. Mamići su, kako se doznaje, kao jamstvo nudili obiteeljsku kuću čija je vrijednost procijenjena na 20 milijuna kuna. Njihovi odvjetnici odmah nakon odluke najavili su da će se žaliti na određivanje istražnog zatvora.

U zatvoru u Remetincu Mamići će se poslijepodne pridružiti svojim suokrivljenicima - izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i bivšem čelniku Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru koji je navodno primio mito kako bi pogodovao Mamićima.

Svetina: Ovo ne mijenja ništa u klubu

Glavni direktor Dinama Tomislav Svetina kazao je kako u organizacijskom smislu i redovnom poslovanju kluba neće biti promjena.

"Do sada je sve u klubu također bila timska priča, a tako će biti dalje. Potpisnici i odgovorne osobe smo i dalje predsjednik kluba Mirko Barišić, financijski direktor Matej Škegro i ja kao glavni direktor. Na dnevnoj bazi se ništa se ne mijenja i svi će nastaviti raditi svoj posao", kazao je Svetina, komentirajući odluku Suda o istražnom zatvoru.

Tijek događaja

15:30 Braća Mamić dovedena su u Remetinec.

14:55 Na izravno pitanje novinara hoće li Mamići podnijeti ostavke na svoje funkcije u klubu, odvjetnici kažu kako Zoran za sada nema razloga za to jer je zadržan u pritvoru samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Kod Zdravka je, kažu, situacija malo drugačije iako nema razloga jer se ne osjeća krivim.

14:51 "Nismo zadovoljni s ovakvom odlukom, no ona za nas ne predstavlja iznenađenje s obzirom na ranije odluke o pritvoru za Pernara i Vrbanovića. Uložit ćemo žalbu", najavila je Sloković dodajući da su ponudili jamstvo koje je za sada odbijeno.

14:45 Odvjetnici Sloković i Prodanović najavili žalbu na odluku sutkinje.

14:40 Kako doznaje Index, Mamići su nudili jamčevinu od čak 20 milijuna kuna u nekretninama. No, sutkinja je to odbila zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja djela.

14:30 Zdravko Mamić ide u Remetinac zbog mogućeg utjecanja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Razlog Zoranovog odlaska u zatvor je  mogući utjecaj na svjedoke.

14:25 "Istražni zatvor se ne može zamijeniti nikakvog blažom mjerom u vidu jamstva ili mjera opreza", naglasio je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a dodajući kako će biti ispitano oko 20 svjedoka.

14:20 Zdravku i Zoranu Mamiću određeno je mjesec dana istražnog zatvora. Prema odluci istražne sutkinje Erne Dražanić pritvor se određuje zbog zbog utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela koje im se stavlja na teret.

Kako doznaje Index, braća Mamić ponudili su jamčevinu, no nije prihvaćena.

14:00 Odvjetnici su se vratili u zgradu suda. Uskoro odluka.

13:20 Odvjetnici su izašli iz zgrade suda. Oko 14 sati mogla bi biti donijeta odluka o istražnom zatvoru za Mamiće.

13: 00 Mamiće ispred suda čeka stariji brat Stojko: Došao sam ih milo pogledati, dati im podršku. Rekao sam da ću za brata dati i krv.

10: 30 Odvjetnici  Jadranka Sloković i Čedo Prodanović stigli na sud. Čeka se početak ročišta

10:04: Čeka se odvjetnike kako bi počelo ročište o određivanju pritvora

10:00 Zdravko i Zoran Mamić stigli su na sud. Uskok je zatražio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela. O tome će odlučivati sutkinja istrage Erna Dražančić.

9:00 Sutkinja Erna Dražančić. treba odlučiti o Uskokovu prijedlogu da se Mamićima odredi istražni zatvor zbog opasnisti da bi na slobodi mogli utjecati na dokaze i svjedoke te ponoviti kaznena djela koja im se stavljaju na teret. U prvom zahtjevu za određivanje istražnog zatvora, podnesenom prije njihova subotnjeg povrata u Hrvatsku i uhićenja na granici, Uskok je za Mamiće tražio pritvor i zbog opasnosti od bijega.

Uskok ne poznaje propise

"Mamić je porekao sve što mu se stavlja na teret. Vrlo je detaljno iznio svoju obranu. Objasnio je taj cijeli sustav transfera", kazala je odvjetnica Zdravka Mamića, Jadranka Sloković, ističući da su Uskokove sumnje "rezultat apsolutnog nepoznavanja propisa koji se odnose na transfere" ali i manipuliranja činjenicama.

"Radi se o tome da je doista neistinito navedeno da su određeni ugovori falksifikat, ugovori su bili takvi kakvi jesu i mislim da ćemo u daljnjem tijeku postupka, pogotovo s vještačenjem, dokazati da ništa od onoga što je navedeno nije točno. Mi ćemo ponuditi koliko god hoćete ugovora da se i u drugim slučajevima postupalo na isti način, odnosno da su se na taj način rješavala određena dugovanja prema igračima", dodala je Sloković.

Kazala je i da za navodno mito poreznom službeniku, za što se tereti Zoran Mamić, "nije bilo nikakvog razloga s obzirom da je riječ o novcu koji potječe iz pozajmice i koji je vraćen. Dakle ne radi se o novcu koji je dohodak. Kredit koji dobijete od banke ili pozajmica nije drugi prihod i ne može se tretirati kao prihod na koji se plaća porez to je potpuna zabuna. Kažem vam, da je sve rezultat nepoznavanja i s druge strane malicioznog tumačenja nekih dokumenata", ponovila je odvjetnica.

Postupak nije bezazlen

Dodala je i da nije riječ o bezazlenom postupku, jer se Mamiće tereti za vrlo visoke iznose, ali da obrana može dokazati da se ništa nije desilo na način kako to tumači Uskok.

Ponovila je da je postupak "tempiran" u vrijeme dok optuženika nije bilo u Zagrebu kako bi ih se pritvorilo zbog opasnosti od bijega, iako su bili u kontaktu s Uskokom i cijelo se vrijeme znalo da se nalaze na "svojim radnim mjestima". "Prvi poziv došao je jučer, ono sve što je rekao ministar (unutarnjih poslova Ranko) Ostojić apsolutno je neistina", ustvrdila je Sloković. Rekla je i kako se nada da Uskok više neće ustrajati na tvrdnjama o bijegu, jer su Mamići u Zagreb krenuli "čim su dobili poziv da se održava ročište" te su na granici bili "gotovo na vrijeme".

O mogućem nuđenju jamčevine na nedjeljnom ročištu pred sucem istrage Sloković je kazala da će tek razmisliti kada vide što će, u vezi istražnog zatvora, ponovno zatražiti Uskok.

Prodanović: Uskok apsolutno promašio iznos za koji su Mamići navodno oštetili Dinamo

Njen kolega Čedo Prodanović ranije je prigovorio načinu na koji tužiteljstvo vodi postupak te ustvrdio da je "apsolutno promašen" iznos za koji su braća Mamić, uz pomoć pritvorenog poreznika i čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, prema tvrdnjama Uskoka oštetili nogometni klub Dinamo.

Dodao je da je odluka o povratku u Hrvatsku tri puta mijenjana ne zbog domišljanja kako da Uskok dovedu u zabludu "nego jednostavno zato što su se stalno mijenjale okolnosti".

Iako je rekao da ne može govoriti o postupku Prodanović je ustvrdio da je "apsolutno promašen" iznos novčane štete NK Dinama "kojim se barata".

"On je rezultat jednog pogrešnog iščitavanja poslovne dokumentacije i načina poslovanja oko transfera igrača u nogometu", zaključio je Prodanović.

Kazao je i da je njegov branjenik odbacio sve optužbe, no nije želio reći je li odgovarao na pitanja istražitelja koji su nakon njega ispitali Zdravka Mamića osumnjičenog da je iz Dinama nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna. Mlađi brat Zdravko, po tvrdnjama tužiteljstva, na tom je klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Uskok će ponovno tražiti pritvor za Mamiće, odluka u nedjelju

Nakon ispitivanja Uskok će za Zdravka i Zorana Mamića, kako se neslužbeno doznaje, zatražiti određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela o kojemu će odlučivati sutkinja istrage Erna Dražančić. To će se ročište na Županijskom sudu održati u nedjelju.

Raniji prijedlog za pritvaranje Uskok je povukao nakon obavijesti o uhićenju, jer je u prvom prijedlogu stajalo da istražni zatvor traže i zbog opasnosti od bijega. Mamići su se, naime, nalazili u Sloveniji i u petak navečer su objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su oko podneva dobili pozive za razgovor te da su "odmah krenuli prema Zagrebu". Ponovno su se predomislili u subotu kada su doznali da ih Uskok želi pritvoriti zbog bijega.

Nakon uhićenja na granici odvedeni su u policijsku prostoriju na zagrebačkim Oranicama, gdje je uz sjedište policijskog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala i jedinica za zadržavanje, u kojoj će i prenoćiti prije nedjeljnog odlaska na Županijski sud.

Vrbanoviću mjesec dana istražnog zatvora

Njihovu suosumnjičeniku, izvršnom predsjedniku HNS-a Damiru Vrbanoviću sutkinja je poslijepodne odredila mjesec dana istražnog zatvora. Zamjenik ravnatelja Uskoka Sven Mišković novinarima je kazao da je sudac istrage prihvatio zahtjev tužiteljstva i Vrbanoviću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Dodao je, da je u ovoj fazi istrage sud u odnosu na Vrbanovića prihvatio ispitivanje 15-ak svjedoka.

Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić najavio je da će već u ponedjeljak predati žalbu na rješenje sutkinje istrage Erne Dražančić. Odvjetnik je kazao da je zadovoljan što je sutkinja odbila velik dio svjedoka koje je predložio Uskok, odnosno što je njihov broj s predloženih 38 smanjila na 15-ak. No, dodao je da nije zadovoljan što nije prihvatila njihove prijedloge da se istražni zatvor zamjeni mjerama opreza ili kućnim pritvorom. Vrbanovićevi su odvjetnici, među ostalim, predložili da se Vrbanoviću zabrani kontakti sa svjedocima koji su uglavnom posvezani s nogometnim klubom Dinamom, no za sada nisu nudili jamčevinu.

Informaciju o uhićenju braće Mamić na ulazu u Hrvatsku prvi je objavio Nogometni klub Dinamo.

Mamići zaustavljeni i privedeni na granici


"Nakon što su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić od svojih odvjetnika doznali da je Uskok za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira momčadi i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u RH kako bi odmah, surađujući s vršiteljima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti", priopćeno je u subotu iz Gradskog nogometnog kluba Dinamo.

Mamići su, dodaje se, zaustavljeni na granici i privedeni od strane hrvatske policije, a s njima su njihovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

"Želimo naglasiti kako cijela momčad, stručni stožer, nogometna škola i svi zaposlenici čvrsto stoje iza našeg izvršnog predsjednika Zdravka Mamića te glavnog trenera Zorana Mamića i potpuno smo uvjereni kako će dokazati svoju nevinost", stoji u priopćenju glasnogovornice Dinama Sandre Špičić.

Uz pomoć Vrbanovića i pritvorenog poreznika oštetili Dinamo i državu

U Remetincu je od petka i poreznik Milan Pernar kojega Uskok sumnjiči da je s Vrbanovićem i Mamićima sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državnog proračuna. Uskok tvrdi da su osumnjičenici u posljednjih šest godina Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz nogometnog kluba nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana, Dinamova trenera, za "nepripadnu korist" od 38.1 milijuna kuna.

Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici nije naveo koliki je iznos mita pritom primio Pernar, navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je navodno bio Vrbanovićev 'dio', odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zlouporabi i utaji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara