"O pitanjima ljudskih prava ne smije se odlučivati na referendumu"

"O pitanjima ljudskih prava ne smije se odlučivati na referendumu"

Ilustracija: Guliver image/Getty images

UDRUGE Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske danas su od saborskih odbora za ravnopravnost spolova te ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražili da Saboru predlože da odmah Ustavnom sudu uputi prijedlog za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja koje predlaže inicijativa U ime obitelji, ističući da se o pitanjima ljudskih prava ne smije odlučivati na referendumu.

Udruge u zajedničkom priopćenju ističu kako moguće raspisivanje referenduma po kojemu bi se u Ustavu brak definirao kao zajednica muškarca i žene zadire u područje ljudskih prava.

No, upozoravaju, unatoč tomu što su članovi Vlade i predstavnici SDP-a kroz svoje izjave u javnosti pokazali kako su svjesni da se o pitanjima ljudskih prava ne bi nikada trebalo odlučivati na referendumu, Vlada je, tvrde, odbila zaštititi prava manjina.

Podsjećaju i na izjavu prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, koja je tijekom nedavne ILGA Europe konferencije u Zagrebu izjavila kako je njezino duboko uvjerenje "da pitanja ljudskih prava i pitanja prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se po definiciji oslanja na odluku većine".

"Nažalost, unatoč tome, Vlada je odbila zaštiti ljudska prava manjina od referenduma, opravdavajući takvu odluku nedovoljno definiranim odredbama Ustava vezano za raspisivanje referenduma. Ustav, kao i međunarodni dokumenti jasno definiraju pravo na zaštitu obiteljskog života kao jedno od temeljnih ljudskih prava. Osnovne institucije koje uređuju zaštitu obiteljskog života u Hrvatskoj su brak i izvanbračna zajednica i trajno onemogućavanje pristupa tim institucijama jednoj manjinskoj skupini znači opasno zadiranje u područje ljudskih prava", ističu udruge.

Stoga od saborskih odbora za ravnopravnost spolova te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zahtijevaju da zauzmu jasan stav vezano za ovo pitanje kao pitanje ljudskih prava, te predlože Hrvatskom saboru da odmah uputi Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti raspisivanja referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljuju da će svoje zahtjeve u tom smislu u utorak, 5. studenoga u 10 sati uručiti predstavnicima tih saborskih odbora.

"U ime obitelji" predložila DIP-u članove u odborima za provedbu referenduma

Građanska inicijativa "U ime obitelji" izvijestila je danas da je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), kao tijelu koje je uz Ustavni sud nadležno za provedbu prvog referenduma koji su zatražili građani, uputila prijedlog za imenovanje svojih članova u odbore za provedbu glasovanja na državnom referendumu.

"Pod uvjetom da Hrvatski sabor donese Odluku o raspisivanju državnog referenduma potrebno je prethodno poduzeti sve prikladne mjere kako bi se osigurala zakonitost i tajnost glasovanja te kako bi se spriječile sve eventualne nepravilnosti koje bi se mogle pojaviti tijekom glasovanja ili zbrajanja glasova", stoji u prijedlogu koji je DIP-u uputio koordinator pravnog tima Inicijative Krešimir Planinić.

Inicijativa podsjeća da je Ustavni sud 28. listopada upozorio kako je ovaj referendum presedan, kako za buduću parlamentarnu praksu, tako i za izravno ostvarenje neposredne demokracije u Hrvatskoj.

"S obzirom na to da Hrvatska ne poznaje ovakvu referendumsku praksu, Inicijativa predlaže listu svojih potencijalnih članova Odbora za provedbu glasovanja, s koje će liste Povjerenstvo za provedbu državnog referenduma u gradu i općini morati izabrati najmanje jednog člana za svaki pojedini odbor", navodi Inicijativa.

Ističe da ti odbori imaju izuzetno važnu ulogu prilikom provedbe referenduma, budući da nadziru sam proces glasovanja te prvi zbrajaju glasove i prikupljene podatke šalju Povjerenstvima, odnosno izravno provode glasovanje na biračkim mjestima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara