ORAH: Dužnosnici moraju biti pozitivan primjer građanima u suzbijanju korupcije

ORAH: Dužnosnici moraju biti pozitivan primjer građanima u suzbijanju korupcije

Foto: FAH

KORUPCIJA se može suzbiti samo uz pozitivne primjere najviših državnih i lokalnih dužnosnika, te uz društveni konsenzus o potrebi suzbijanja bilo kojeg oblika korupcije, poručili su iz stranke ORaH predstavljajući stranačka načela i mjere politike suzbijanja korupcije.

Govoreći ispred zatvora u Remetincu, autor prijedloga ORaH-ove antikorupcijske politike Zorislav Antun Petrović i predsjednica stranačkog Foruma za društvenu pravdu i ljudska prava Nataša Beširević istaknuli su da najviši državni dužnosnici moraju biti primjer svim građanima, a u antikorupcijsku politiku treba uključiti sva tijela javne vlasti, sve zainteresirane organizacije, gospodarske subjekte, institucije i, posebice, građane.

Svaki dužnosnik, službenik ili namještenik u tijelima javne vlasti mora točno znati koje su mu ovlasti i obaveze i odgovarati ako nije realizirao povjerenu zadaću. Rezultati trebaju uvijek biti nagrađeni, a njihov izostanak sankcioniran, poručuju iz ORaH-a.

Sva tijela javne vlasti mora biti otvorena građanima

Također, svako tijelo javne vlasti mora biti maksimalno otvoreno prema građanima i omogućiti im da vide kako upravlja resursima i što se radi za njih i u njihovo ime.

Sve informacije kojima raspolažu tijela javne vlasti, a posebno odluke, moraju biti dostupne svakom zainteresiranom. Posebno se to odnosi na sva plaćanja iz proračuna, koja treba objavljivati u realnom vremenu, kao i sve raspoložive podatke o javnim nabavama, napominju u ORaH-u.

Smatraju da bi se izradom dinamičkih imovinskih kartica za sve građane značajno otežalo legalizaciju imovine stečene korupcijom, a zbog lakšeg procesuiranja korupcije nužno je uvesti u hrvatsko zakonodavstvo odredbu o neopravdanom bogaćenju u skladu s Antikorupcijskom konvencijom ujedinjenih naroda.

ORaH-ova politika suzbijanja korupcije počiva na četiri "o": odgovornost, otvorenost, objektivnost i osviještenost. Temeljni preduvjet za njeno provođenje postizanje je konsenzusa o potrebi suzbijanja bilo kojeg oblika korupcije, ističu u ORaH-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara