ORaH: Vladino rješenje za švicarce je predizborni spin, sve će platiti građani

ORaH: Vladino rješenje za švicarce je predizborni spin, sve će platiti građani

Foto: ORaH

VLADINO rješenje kojim će se izjednačiti status dužnika u švicarskom franku sa statusom dužnika u eurima je polovično, tvrde iz ORaH-a, te dodaju da situaciju prate "s dubokom zabrinutošću".

"Ponajviše zato što se zakonski planira 'teret banaka' preusmjeriti na građane koje bi ovim rješenjem zakonski obvezalo da saniraju poreznim olakšicama pogrešne poslovne odluke banaka. Predizborni tajming i plasiranje rješenja ne uzimajući u obzir aktualnu situaciju u kojoj je došlo do potresa na svjetskim tržištima kapitala na što je ORaH-ova predsjednica Foruma za gospodarstvo dr.sc. Ljiljana Katičić pravovremeno upozorila nudeći konkretne mjere za sprečavanje nove recesije u Vladi nije na listi prioriteta. Važnosti se pridaje predizbornoj kampanji, nudeći polovična rješenja čime nas dovodi u nepovoljan financijski i socijalni položaj", poručuju iz ORaH-a.

"Predizborni potez će platiti građani"

U svom priopćenju ORaH se zalaže za ukidanje valutne klauzule, te podsjeća Vladu RH da je kuna službena hrvatska valuta. Zbog toga su Vladu pozvali da "do kraja ovog mandata cjelovitim rješenjem obuhvati sve, kako građane tako i na gospodarstvo, obrte, OPG-ove i sve one čiji su krediti vezani uz CHF".

"U trenutku kada država ostvaruje deficit od 22 milijarde kuna u posljednjih 12 mjeseci, a prošlu godinu završili smo s deficitom od 18 milijardi kuna, preuzimanje gubitaka poslovnih banaka isključivo zbog loše poslovne politike stranih banaka i pohlepe za kratkoročnim profitima ne razmišljajući o dugoročnoj održivosti odluka, sigurno nije u javnom interesu građana Republike Hrvatske. Zakonski prebaciti opterećenje zaduživanjem građana pod predizbornim geslom rješavanja dužničke krize u CHF-u u ORaH-u smatramo preskupom predizbornom kampanjom na teret građana", poručuje stranka Mirele Holy.

Je li ovo stvarno rješenje?

Dodaju i da ovo rješenje iz više razloga nije provedivo. U ORaH-u smatraju da će se dužnici koji imaju kredite u francima nakon izbora naći u hoš nepovoljnijoj situaciji.

"Propuštena je prilika da se prije pola godine provede prijedlog ORaH-ovog rješenja podjelom rizika čime bi danas u novim okolnostima nadolazeće nove globalne financijske krize bili rasterećeni ovog problema. Pozivamo da se isti što prije implementira kako bi se mogli posvetiti rješavanju novih nadolazećih okolnosti na globalnim tržištima kapitala", upozorio je Esad Turković iz ORaH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara