ORaH nudi rješenje za izlazak iz krize: Amsterdam zarađuje milijarde na marihuani, tako bi mogla i Hrvatska

ORaH nudi rješenje za izlazak iz krize: Amsterdam zarađuje milijarde na marihuani, tako bi mogla i Hrvatska

Foto: Hina

MIRELA HOLY, predsjednica ORaH-a i Marina Zubak, ORaH-ova stručnjakinja za konoplju održale su danas u zagrebu konferenciju za novinare o potencijalima uzgoja konoplje u Hrvatskoj.

Stranka Održivi razvoj Hrvatske od samog početka djelovanja zalaže za potpunu legalizaciju i liberalizaciju konoplje.

U ORaH-u smatraju da predloženi zakonski okvir korištenja konoplje u medicinske svrhe ograničava njenu upotrebu, te ističu da je potrebno omogućiti svakoj oboljeloj osobi uzgoj konoplje za vlastite potrebe.

Prijedlog zakona ograničava upotrebu konolje u medicini

"Pozdravljamo pozitivne pomake, ali ih smatramo nedostatnima za korištenje svih gospodarskih, okolišnih i društvenih potencijala koje nam nudi konoplja.U pogledu uporabe konoplje u medicinske svrhe, predloženi okvir zdravstvenog sustava omogućit će samo djelomično korištenje velikog opsega mogućnosti koje medicinska konoplja pruža. ORaH smatra da konoplju za upotrebu u medicini treba i može financirati HZZO. Potrebno je omogućiti svim zainteresiranima, pravnim ili fizičkim osobama, uzgoj konoplje za zdravstveni sustav, uz zadovoljavanje visokih kriterije kvalitete uzgoja i visoke kvalitete cvijeta. Svakoj oboljeloj osobi mora biti omogućen uzgoj konoplje za vlastite potrebe bez ograničenja. Pritom, država mora subvencionirati analize za proizvodnju za zdravstveni sustav te proširiti popis indikacija po uzoru na države s većim iskustvom u implementaciji konoplje u medicini", navode iz ORaH-a.

Potrebno je povećati površine uzgoja industrijske konoplje

Upozoravaju i da je potrebno povećati proizvodnju industrijske konoplje, koja se sada uzgaja na 600 hektara, dok se prijeratna proizvodnja odvijala na 15 tisuća hektara.

"Kako bismo omogućili razvoj konoplje u Hrvatskoj, ORaH se zalaže za cjelovitu liberalizaciju i legalizaciju te regulaciju uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje. Svaka punoljetna osoba moći će za svoje potrebe uzgajati 10 biljaka u cvjetanju. Svaka pravna ili fizička osoba imat će jednako pravo baviti se komercijalnim aktivnostima u pogledu uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje. Potrebno je uvesti zabranu sijanja GMO konoplje te pozicionirati Hrvatsku kao zemlju organske konoplje. Do 2025. godine potrebno je povećati površinu uzgoja konoplje sa sadašnjih 600 ha na prijeratnih 15.000 ha te ponovno pozicionirati RH kao državu predvodnicu na europskom tržištu. Poticati razvoj industrije prerade konoplje kontinuiranim ulaganjem od prihoda od nameta na konoplju i ostvariti ekonomski rast baziran na gospodarskom korištenju - uzgoju i preradi konoplje", navode iz stranke ORaH.

Amsterdam zarađuje milijarde na marihuani

Smatraju i da bi legalizacijom konoplje Hrvatska mogla ostvariti snažan gospodarski rast. kao primjer navode Amsterdam koji od turizma zarađuje 4,5 milijardi dolara, a od marihuane i hašiša 2,5 milijardi.

"Ostvarenje ORaH-ova programa razvoja konoplje garantira nagli gospodarski rast. Grane industrije koje će se razviti su: poljoprivreda, prehrambena industrija, kozmetička, tekstilna, papirna, kemijska, građevinska, farmaceutska i energetike. Ulaganja u te sektore sigurno će donijeti rast. Rast u turizmu je neizbježan, konoplja turizam produžio bi sezonu na 12 mjeseci zahvaljujući hrvatskom turističkom potencijalu. Amsterdam je u 2012. od turizma zaradio 4,5 milijardi USD, a od prodaje marihuane i hašiša 2,5 milijarde USD. Uzevši u obzir da Hrvatska ima veći turistički potencijal od Amsterdama, smatramo kako ne postoje prepreke da pozamašnu dobit ostvarimo i mi. Ostvarili bismo i velik rast u trgovini i izvozu. Sve to garantira gospodarski rast baziran na konoplji", zaključuju iz ORah-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara