ORaH-ov plan za spas: HBOR treba pretvoriti u fond za razvoj koji će kupovati udjele u građevinskim tvrtkama

ORaH-ov plan za spas: HBOR treba pretvoriti u fond za razvoj koji će kupovati udjele u građevinskim tvrtkama

Foto: Orah.hr Na slici: Ljiljana Katičić

"APELIRAMO na Vladu Republike Hrvatske da trenutni globalni razvoj događaja uzme kao izuzetno upozoravajuću situaciju za hrvatsko gospodarstvo jer smo na pragu nove recesije. Kina je započela valutni rat koji za posljedicu ima daljnje slabljenje burzovnih cijena sirovina i jačanje američkog dolara, uz slabljenje EUR-a, a neizvjesna je i situacija sa švicarskim frankom", navodi se u danas objavljenom priopćenju stranke ORaH.

Iz stranke upozoravaju da je najnovijim razvojem događaja u svijetskom gospodarstvu posebice pogođena izvozna industrija tj. industrija vozila te roba i usluge visoke kvalitete.

"Inozemne industrije na koje su vezani naši proizvođači prvo će dokidati vanjske dobavljače roba i usluga te zaštititi domaću proizvodnju. Isto za posljedicu ima opravdano očekivanje da ćemo u zadnjem kvartalu ostvariti pad hrvatskog izvoza s obzirom na činjenicu da ne izvozimo finalni proizvod, već se naša poduzeća pojavljuju uobičajeno kao jedan od dobavljača u lancu", smatraju u ORaH-u.

"Recesija je pred nama"

Dr. sc. Ljiljana Katičić, predsjednica ORaH-ovog Programskog foruma za gospodarstvo, upozorava Vladu RH na nužnost artikuliranja mjera koje će poduzeti kako bi se zaštitilo hrvatsko gospodarstvo od globalnih događaja jer mnogi pokazatelji upućuju na to da je upravo počela nova recesija.

"Ako se nastavi 'business as usual' bez učinkovitih mjera ekonomske i monetarne politike dovest ćemo hrvatsko gospodarstvo i građane na rub siromaštva. Recesija koja je pred nama donosi potpuno novu raspodjelu globalne moći i utjecaj na strukturu rada i poziciju radne populacije. Veliki broj uslužnih zanimanja će nestati, jedino ljudi s konkretnim vještinama će imati šansu. Hrvatska trpi veliki odljev strukovnog kadra otvaranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja koja je drastično ispraznila stručnu radnu snagu iz Hrvatske. Kolokvijalno rečeno imamo 250 tisuća nezaposlenih koji imaju formalna strukovna znanja, a nisu upotrebljivi. Trenutno nedostaje 2000 informatičara, a Hrvatska na tržište svake godine izbacuje 1000 informatičara od kojih 40% odlazi na rad van Hrvatske", navode iz ORaH-a.

ORaH: HBOR pretvoriti u fond za razvoj koji će kupovati udjele u građevinskim tvrtkama

U ORaH-u node i konkretna rješenja koja bi, prema njihovom mišljenju, trebala pomoći hrvatskom gospodarstvu.

"HBOR je potrebno pretvoriti u fond za razvoj koji će se na godišnjoj bazi dokapitalizirati iz 5% iznosa od poreza na dobit. Taj novac treba direktno plasirati u hrvatsku izvoznu industriju, posebice graditeljstvo, kroz kupovanje udjela u građevinskim tvrtkama odnosno kroz stvaranje novih izvozno orijentiranih tvrtki gdje je fond u suvlasništvu s tvrtkama. Graditeljstvo je važno jer su to projekti koji traju od jedne, dvije pa čak i tri godine, stoga su osjetljivi na kratkoročne globalne događaje. Isto tako pitanje korištenja EU fondova treba staviti na prvo mjesto prioriteta, oni su vjetar u leđa, no za plovidbu nam treba i brod a to bi trebao biti zadatak fonda za razvoj", zaključuju iz ORaH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara