ORaH predstavio industrijsku politiku: "Podrška industrijama koje ´proizvode´ industriju"

ORaH predstavio industrijsku politiku: "Podrška industrijama koje ´proizvode´ industriju"

Foto: Hina

STRANKA ORaH danas je predstavila konkretne mjere i ciljeve industrijske politike Hrvatske čiji je cilj zadržavanje i strukturno-održiva nadogradnja postojećih industrija te stvaranje nove industrije.

"Umjesto razvoja industrije, u Hrvatskoj se provodila politika uništavanja industrije pa upravo zbog toga danas Hrvatska nije država razvijene industrije, već je velikim dijelom postala država usluga. Stoga se danas opravdano može pretpostaviti da će se Hrvatskoj uskoro dogoditi grčki scenarij, osim ukoliko se Vlade hitno ne trgnu i krenu strateški i sustavno poticati razvoj industrije. Ovakva situacija je dugoročno neodrživa jer ne stvaramo dodanu vrijednost iz koje možemo pokrivati potrebe društva bez stalnog zaduživanja", priopćili su iz ORaH-a.

"Podrška industrijama koje 'proizvode' industriju"

Iz ORaH-a upozoravaju da u Hrvatskoj sve Vlade pozivaju na otvaranje velikog broja "novih radnih mjesta" u nedefiniranim industrijama, dok se istovremeno ne čini gotovo ništa kako bi se spasila postojeća radna mjesta, posebice u onim industrijama koje su od strateškog značaja za svako gospodarstvo. To su industrije koje proizvode strojeve za energetiku, brodogradnju i industriju (npr. TESU), te industrije koje proizvode strojeve (npr. ITAS). Bez ovih industrija koje čine okosnicu i temelj svakog industrijskog razvoja Hrvatska teško može računati na održivi industrijski razvoj, a ovih industrija uskoro neće biti ukoliko se uništi stručan ljudski kapital s kojim Hrvatska još uvijek raspolaže u ovim industrijama, smatraju u stranci ORaH.

Cilj ORaH-ove industrijske politike, kako kažu, prije svega je zadržavanje i strukturno-održiva nadogradnja postojećih industrija te stvaranje nove industrije s pretpostavkom orijentacije prema izvozu odnosno supstituciji uvoza.

U ORaH-u smatraju da je potrebno je postaviti sljedeće nosioce budućeg industrijskog razvoja: podrška industrijama koje 'proizvode' industriju i održivu energetiku; snažna promocija daljnjeg razvoja drvoprerađivačke industrije, ICT industrije, 'zelene' građevinske industrije te prerađivačkim industrijama (posebice u području proizvodnje hrane te gospodarenja otpadom) na temelju zaposlenosti i novih vrijednosti.

Predlaže se transformacija prema modelu cirkularne ekonomije

"Kriteriji koji se također moraju uzeti u obzir kod daljnjeg razvoja industrija su prije svega ekološki kriteriji odnosno minimalizacija utjecaja industrije na okoliš te uspostava maksimalne cirkularnosti industrija. Kroz ovu politiku ORaH promovira trajnu orijentaciju prema održivosti kao holističkom modelu minimalizacije utjecaja čovjeka na svoje okruženje uz istovremeno osiguranje najvišeg standarda življenja i rada koristeći konkurentne prednosti Hrvatske i mogućnosti minimalizacije uporabe primarnih resursa kroz integrirano gospodarenje otpadom te transformaciju prema modelu cirkularne ekonomije", zaključuju iz ORaH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara