ORaH protiv gradnje termoelektrana: "Našim novcima netko hoće promovirati svoje privatne interese"

Foto: zelenaakcija.hr

ORAH-OV zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec još jednom je upozorio na opasnosti od gradnje termoelektrane Plomin C kao i najavljenih gradnji termoelektrana u Pločama i Osijeku.

Škrlec kaže da sva tri projekta direktno ili indirektno podržava ministarstvo gospodarstva, te da koketira s privatnim investitorima.

"Našim novcima netko hoće promovirati svoje privatne interese", smatra Škrlec.

"Plomin C je izuzetno ekonomski štetan"

Škrlec je istaknuo da se u ORaH-u protive izgradnji termoelektrane na ugljen Plomin C, jer taj projekt smatraju izuzetno ekonomski štetnim, a to što ga je Vlada proglasila strateškim može dugoročno uzrokovati ekonomsku štetu i Hrvatskoj i HEP-u kao nacionalnoj energetskoj kompaniji.

Dodaje da se kod natječaja za Plomin C javljaju strahovi od korupcije jer je japanska tvrtka već jednom osuđena i morala platiti kaznu, a ministar je išao osobno s njima pregovarati.

"Od kada je objavljeno da je izabran strateški partner svjedoci smo toga da na vidjelo izbijaju korupcijske afere, sumnje da je bilo korupcije u pripremi projekta. Je li uopće projekt baziran na pravim brojkama kada postoji sumnja da je u cijelom procesu izrade razno-raznih studija bilo moguće korupcije, da je kao prvi strateški partner izabrana japanska kompanija koja je osuđena za korupciju i platila je kaznu, a znamo da je ministar Vrdoljak osobno išao pregovarati s tom kompanijom u Japan", rekao je Škrlec na konferenciji za novinare.

"Imamo iskustvo što znače direktni pregovori, oko u oko s Inom i MOL-om. Mislim da vani nikada ne ide pregovarati ministar oko toga da li će netko dobiti projekt u nečijoj zemlji, vjerojatno se to radi u Africi još uvijek, a možda ni tamo više ne", poručio je ORaH-ov europarlamentarac.

"Ministarstvo gospodarstva koketira s privatnim investitorom"

Škrlec je rekao da su i protiv gradnje TE na plin u Osijeku što se gura osobno od ministra Vrdoljaka koji "kroz nekakve čudne odnose s nekim kompanijama i nacionalnim i međunarodnim, hoće sagraditi termoelektranu na plin umjesto da bude na biomasu".

Rekao je i da su protiv projekta TE Ploče "gdje zapravo Ministarstvo gospodarstva koketira s privatnim investitorom". "Našim novcima netko hoće promovirati svoje privatne interese", rekao je Škrlec.

Istaknuo je i da se za hidroelektranu Kosinj-Senj 2 traži partner, a upravo bi se taj projekt trebao proglasiti strateškim i za njega osigurati financijska sredstva kako bi ostao u nacionalnom vlasništvu. Rekao je i kako se od Nove godine uvodi porez na štednju te upitao zašto se građanima ne ponudi alternativa da im umjesto plaćanja tog poreza država omogući da mogu investirati u energiju koju će proizvesti sa svojih krovova i dvorišta, seoskih ili lokalnih zajednica.

Potpredsjednica ORaH-a Božana Zadro rekla je da Vlada ima "modus operandi" što se tiče strateških projekata jer za TE Ploče i TE Plomin C ide na promjene prostornih planova da bi prilagodila situaciju tome da može provesti odluku o nečem što je nazvano strateškim projektom. Za HEP-ovu obvezu na kupovinu 50 posto proizvedene električne energije iz TE Plomin C, rekla je da je takav ugovor u suprotnosti s pravilima unutarnjeg tržišta električnom energijom EU-a.

Na pitanje podržava li ORaH učestale smjene u HEP-u te smjenu Tomislava Šerića, Škrlec je rekao da smo svjedoci političke trgovine. "Ne želim ulaziti u motive zbog čega ministar Vrdoljak smjenjuje Šerića, to vjerojatno samo ministar Vrdoljak zna zbog čega je smijenio svog prijatelja", kaže Škrlec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara