ORaH traži Vladu RH da zaštiti interese hrvatskih rafinerija: Zatvaranje rafinerija je štetno za okoliš

ORaH traži Vladu RH da zaštiti interese hrvatskih rafinerija: Zatvaranje rafinerija je štetno za okoliš

Foto: Hina

STRANKA Orah objavila je priopćenje u kojem su se osvrnuli na aktualno stanje u Ininoj rafineriji u Sisku. Smatraju da je zatvaranje rafinerije u Sisku izdaja nacionalnih interesa te traže od Vlade da iskoristi svoja vlasnička prava u Ini kako bi se spasila prerada nafte u Hrvatskoj.

Priopćenje donosimo u nastavku:

"U ORAH-u s velikom zabrinutošću pratimo vijesti o mogućnosti da se u Hrvatskoj crpljena nafta umjesto u domaćim rafinerijama prerađuje u rafinerijama izvan Republike Hrvatske.

Ovakve najave u situaciji zatvaranja rafinerije u Sisku smatramo krajnjom nebrigom, pa čak i izdajom nacionalnih interesa te tražimo Vladu Republike Hrvatske da korištenjem svojih vlasničkih prava u INA-i učini sve kako bi spriječila ovaj iznimno štetan scenarij. Vlada RH mora odlučno i odgovorno reagirati kroz sustav kontrolinga Nadzornog odbora te nametnuti kao prioritetnu temu rješavanje pitanja sudbine Sisačke i Riječke rafinerije. Od INA d.d. nužno treba tražiti operativni plan prerade nafte za 2015. godinu te donošenje Strategije za idućih pet godina.

Promet bi se opteretio transportom opasnih tvari što povećava opasnost od zagađenja

ORAH traži jasno očitovanje predstavnika Hrvatske u INA-i o ulaganjima u Rafineriju Sisak i Rijeka, sukladno operativnom Strateškom planu prerade nafte te na koji se način planira podići konkurentnost INA-e u odnosu na okruženje. Kao stranka koja promiče politiku održivog razvoja upozoravamo da prerada hrvatske nafte u rafinerijama izvan Hrvatske osim gubitka za gospodarstvo, gubitka dijela energetske neovisnosti te povećanja nezaposlenosti predstavlja i okolišni rizik jer bi se promet dodatno opteretio transportom opasnih tvari čime se dovodi u opasnost zagađenje okoliša u potencijalno akcidentnim situacijama.

Posljednje najave iz INA-e, nažalost, potvrđuju bojazan ORaH-a da je na djelu sustavno tehničko i tehnološko devastiranje INA d.d. kroz kontinuirani izostanak ulaganja u proizvodne kapacitete. Smatramo da je mogućnost prerade nafte u vanjskim postrojenjima namjerno daljnje slabljenje kompanije. Stoga tražimo da Vlada RH izvijesti javnost o načinu rješavanja i budućnosti rada INA d.d., čime se istovremeno brane i radna mjesta zaposlenika INA d.d."
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara