OSRH: Dronovi ugrožavaju živote letačkih posada koje gase požare

Foto: Don McCullough/Flickr

ORUŽANE snage Republike Hrvatske na svojim stranicama mole građane da se suzdrže od upravljanja bespilotnim letjelicama nad područjima gdje se gase požari.

Apel
je potaknut nizom videozapisa nedavnih požara koji su našli put do društvenih mreža.

"Na snimkama se može vidjeti kako su dronovi letjeli iznad požarišta na kojima su bile angažirane zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO.

Osim što nije dozvoljeno letjeti dronovima bez ispunjavanja zakonom propisanih uvjeta (Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova), takvim postupcima izravno se ugrožavaju životi letačkih posada koje gase požare.

Ukoliko se na nekom požarištu tijekom djelovanja zračnih snaga uoči bespilotna letjelica, zračne protupožarne snage iz sigurnosnih razloga bit će prisiljene obustaviti sve akcije gašenja požara iz zraka i povući se s požarišta," upozoravaju iz OS RH i pozivaju vlasnike bespilotnih letjelica da ih niti u kojem slučaju ne koriste u blizini požarišta na kojima u gašenju sudjeluju zračne snage, jer mogu uzrokovati rušenje zrakoplova i dovesti u pitanje živote članova posada kao i ljudi koji su na zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara