Obama: Iran u vrijeme pregovora nije uznapredovao u svom programu, čak se i povukao

Obama: Iran u vrijeme pregovora nije uznapredovao u svom programu, čak se i povukao

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama u intervjuu Reutersu izjavio je da bi Iran morao zamrznuti nuklearnu aktivnost na najmanje 10 godina. Tome se protivi izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji će o tome govoriti u Američkom kongresu. Obama smatra kako to neće narušiti odnose dviju država.

"Kad smo najavili ovaj program premijer Netanyahu je svašta tvrdio: da dogovor neće funkcionirati, da će Iran ukidanjem sankcija dobiti 50 milijardi dolara. No vidjeli smo da se ništa nije ostvarilo. Tijekom ovog perioda Iran nije uznapredovao u svom programu, čak se i povukao", rekao je Obama.

Netanyahu će se u govoru Kongresu suprotstaviti Obami zbog mogućeg sporazuma s Iranom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak će se suprotstaviti američkom predsjedniku Baracku Obami, osuđujući pred Kongresom sporazum koji Sjedinjene Države namjeravaju zaključiti s Teheranom do kraja mjeseca.

U trenutku kad će se Netanyahu svečano obratiti Kongresu, šefovi diplomacije SAD-a i Irana, John Kerry i Mohamad Džavad Zarif pregovarat će u Švicarskoj o iranskom nuklearnom programu.

Govor izraelskog premijera u svakom je slučaju povijesni, ocjenjuje agencija France presse. Nakon njegova dva govora u Kongresu 1996. i 2011., on će biti prvi strani čelnik, uz Winstona Churchilla, koji se triput obratio hramu američke demokracije.

Ipak, on je u ponedjeljak izjavio da njegovo obraćanje Kongresu o iranskom nuklearnom programu nije znak nepoštivanja američkog predsjednika.

Cilj govora, koji je izazvao spor dvojice čelnika, je "progovoriti o mogućem sporazumu s Iranom koji bi bio prijetnja Izraelu", rekao je Netanyahu Američko-izraelskom povjerenstvu u Washingtonu u ponedjeljak. "Moja je moralna obveza progovoriti o tome dok još nije kasno", dodao je.

Iran pregovara s Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom, SAD-om i Njemačkom o sporazumu koji bi ograničio obogaćivanje urana i ostale dijelove nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pregovarači se nadaju da će okvirni sporazum postići do kraja ožujka, a sveobuhvatni sredinom godine te tako ukloniti bojazan od iranskog nuklearnog sporazuma i njegovih vojnih potencijala.

Netanyahu je Iran nazvao "glavnim sponzorom terorizma" i ustvrdio da želi uništiti Izrael te je upozorio da će Teheran postati još opasniji ako uspije razviti nuklearno oružje.

Izraelski premijer je podsjetio na snažno savezništvo između SAD-a i Izraela i dodao da u izraelskom interesu nije da to savezništvo postane tema prepucavanja američkih republikanaca i demokrata. "Žao mi je što su neki krivo protumačili moj posjet", rekao je Netanyahu. "Izrael je uvijek bio nadstranačko pitanje i to bi trebao ostati", dodao je.

Pred republikanskim i demokratskim zastupnicima trebao bi još jednom zatražiti od svijeta da spriječi Iran da jednog dana proizvede atomsko oružje.

Netanyahu je u Washington stigao na poziv republikanskog čelnika Predstavničkog doma Johna Boehnera što je izazvalo bijes Bijele kuće. Obama je odmah isključio susret s izraelskim čelnikom i kazao kako se Netanyahu već i ranije prevario oko sporazuma koji se želi potpisati s Iranom. Naveo je primjer prijelaznog sporazuma iz 2013. koji je djelomično zamrznuo iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za djelomično ukidanje sankcija.

"Netanyahu je već davao svakojake izjave", rekao je Obama, navodeći ranije Netanyahuove riječi: "To će biti loš sporazum. To će omogućiti Iranu da dobije 50 milijardi dolara. Iran neće poštivati sporazum".

"Ništa od toga nije se obistinilo", rekao je Obama u intervjuu za agenciju Reuters.

Obama bi htio približavanje s Teheranom, 35 godina nakon prekida diplomatskih odnosa, ali šef izraelske vlade, koji je u kampanji za izbore 17. ožujka, u potpunosti je protiv takvog scenarija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara