Obama bi dijelio državne tajne s velikim privatnim tvrtkama kako bi spriječio cyber terorizam

Obama bi dijelio državne tajne s velikim privatnim tvrtkama kako bi spriječio cyber terorizam

Foto: FaH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama zatražio je u petak od Silicijske doline da zanemari nepovjerenje i surađuje sa saveznim vlastima radi zaštite SAD-a od terorističkih prijetnja, informatičkog piratstva i špijunaže.

Državni i privatni sektor protiv cyber napada

"To mora biti zajednička misija", kazao je Barack Obama na summitu o cyber-sigurnosti u Palo Altu u Kaliforniji, u Silicijskoj dolini, pred tisuću osoba iz tvrtka u tom sektoru, sa sveučilišta, udruga za zaštitu sloboda na internetu i snaga reda.

"Vrlo važan dio naših informatičkih mreža i važnih infrastruktura u privatnom je sektoru, što znači da savezna država ne može sve napraviti sama", kazao je Barack Obama. "No, ni privatni sektor ne može to napraviti sam jer država često ima najaktualnije informacije o najnovijim prijetnjama".

Zbog napada na zračnu kontrolu, električnu mrežu, bankarske ili medicinske transakcije pojedinca na internetu jedini način djelotvorne zaštite Amerikanaca suradnja je javnog i privatnog sektora, "kao istinskih partnera", po njemu.

Razmjena informacija

Konkretno, američki predsjednik potpisao je ukaz kojim se ohrabruje privatni sektor da osnuje organizacije za razmjenu informacija o cyber-napadima, ne samo između tvrtka, nego i između njih i odjela za unutarnju sigurnost, središta vladine cyber-koordinacije. Bio bi olakšan i pristup povjerljivim informacijama o prijetnjama cyber-sigurnosti iz privatnog sektora.

No, po vlastitom priznanju, te mjere predstavljaju tek djelomičan odgovor u ograničavanju cyber-napada.

Bijela kuća želi da Kongres donese zakone kako bi se proširila razmjena informacija između snaga reda i tvrtka, kako bi se što brže i iscrpnije aktualizirala svaka korisna informacija za odbijanje napada.  No takva reforma je u bezizglednom položaju zbog različitih pogleda na pravni okvir razmjene potencijalno povjerljivih informacija o klijentima ciljanih tvrtki koji zahtijevaju imunitet u zamjenu za suradnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara