Obama će odobriti Pentagonu uvježbavanje sirijskih pobunjenika?

Obama će odobriti Pentagonu uvježbavanje sirijskih pobunjenika?

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama spreman je odobriti Pentagonu uvježbavanje sirijskih umjerenih pobunjenika, što svjedoči o zabrinutosti Bijele kuće zbog jačanja moći ekstremista povezanih s Al Kaidom, piše u utorak Wall Street Journal.

Službeno, američka je pomoć sirijskim pobunjenicima od početka sukoba ograničena na nevojnu pomoć u vrijednosti 287 milijuna dolara, premda CIA sudjeluje u tajnom programu vojnog uvježbavanja umjerenih pobunjenika u Jordanu.

Barack Obama bi mogao obznaniti novo američko stajalište u govoru koji će u srijedu održati na vojnoj akademiji West Pointu, navodi WSJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Predsjednik će jasno iznijeti svoju nakanu da proširi našu pomoć na umjerenu sirijsku oporbu i na zemlje koje graniče sa Sirijom a sučeljene su s terorističkom prijetnjom skopčanom sa stanjem koje je (Bashar) al-Assad stvorio u Siriji", rekao je visoki dužnosnik američke administracije, kako prenosi list.

Predsjednik ne bi trebao u toj prigodi iznositi pojedinosti o broju i o mjestu uvježbavanja pobunjenika.

Jačanje moći ekstremističkih pobunjeničkih skupina bliskih Al Kaidi i pritisak američkih saveznika u regiji, napose Saudijske Arabije, požurili su donošenje te odluke, ocjenjuje list.

Zadnjih tjedana američki tisak je naširoko pisao o dopremi američkih protutenkovskih raketa TOW umjerenim pobunjeničkim skupinama a da se nije znalo tko ih je isporučio, Washington ili Saudijska Arabija uz pristanak Sjedinjenih Država.

Jedan časnik Slobodne sirijske vojske potvrdio je za AFP da je umjereni pobunjenički pokret Harakat Hazm dobio "više od 20 raketa tipa TOW od jednog zapadnog izvora".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara