Obama će predložiti porez za najbogatije kako bi se pomoglo srednjem sloju

Obama će predložiti porez za najbogatije kako bi se pomoglo srednjem sloju

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama namjerava u govoru o stanju nacije u utorak na večer pozvati Kongres, u kojemu dominiraju Republikanci, da podupre njegove zamisli o povećanju poreza kako bi se pomoglo američkom srednjem sloju.

Predsjednikov govor predstavljat će podlogu za rasprave, a možda će utjecati i na predizbornu kampanju iduće godine.

Tražeći načina da vrati sjaj svome mandatu dvije godine prije njegova isteka, Obama će se u 21 sat po mjesnom vremenu (3 sata u noći po srednjoeuropskom vremenu) pojaviti pred oba doma američkog parlamenta, a govor će pred televizore privući milijune Amerikanaca.

Olakšice srednjem sloju

Obama će se zauzeti za plan poreznog opterećenja bogatih za 320 milijardi dolara u 10 godina, zatvaranjem rupa u zakonu i nametanjem naknade velikim financijskim tvrtkama. Taj bi se novac iskoristio za olakšice pripadnicima srednjeg sloja.

Obama namjerava reformom pomoći onima koji nisu imali koristi od gospodarskog oporavka u šest godina njegova mandata, koji je počeo suočavanjem s izazovom financijske krize.

"Sad kad smo se izborili za naš put kroz krizu, kako ćemo osigurati da svatko u ovoj zemlji sudjeluje u ovome rastućem gospodarstvu?", rekao je Obama u najavi govora koju je Bijela kuća objavila na YouTubeu.

Obamini prijedlozi već su izazvali skepsu Republikanaca, koji dominiraju objema domovima američkog parlamenta i koji nisu raspoloženi za porezne povišice.

Republikanci za kompromis

"To što Washington povećava poreze jednako je trošenju, stara strategija gore-dolje na koju smo navikli kod predsjednika Obame ne funkcionira", izjavio je Michael Steel, glasnogovornik predsjednika Kongresa i jednog od vodećih republikanaca Johna Boehnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici Bijele kuće uvjereni su međutim da će Republikanci biti spremni na kompromis u dijelovima plana, zbog očekivanja da pomognu srednjem sloju i potrebe da dokažu sposobnost vladanja.

"Hoće li se složiti sa svime? Ne, uopće", izjavio je u nedjelju za televizijsku postaju CBS viši savjetnik u Bijeloj kući Dan Pfeiffer. "Mislim da ćemo imati raspravu u ovoj zemlji između ekonomista srednjeg sloja i ekonomista koji najsiromašnijima obećavaju korist od bogaćenja najbogatijih i vidjet ćemo hoćemo li postići dogovor o stvarima u kojima se slažemo", dodao je.

Obamini prijedlozi mogli bi biti i dio rasprava među potencijalnim kandidatima u predsjedničkoj kampanji za izbore 2016. koja upravo počinje.


Obama će svoje prijedloge predstaviti široj javnosti dan nakon govora, na putovanju kroz Idaho i Kansas.

Borba protiv islamista

Govor o stanju nacije bit će prilika za američkog predsjednika da informira svoje sugrađane o borbi protiv islamskih ekstremista, dva tjedna nakon što su u Parizu ubili 17 osoba.

U govoru će opravdati svoju odluku da normalizira diplomatske odnose s Kubom. Alan Gross, zaposlenik američke humanitarne organizacije koji je pušten iz kubanskog zatvora u tijeku zatopljenja odnosa između dvije zemlje, bit će među gostima predsjednikove supruge Michelle Obama za vrijeme govora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara