Obama gubi autoritet: Sve je duža lista država koje ne žele slušati ono što im govori Amerika

Foto: FAH

"OBAMA je dozvolio da se Sjedinjene Američke Države doimaju slabima. Povukao je američke jedinice iz Iraka, nakon čega se ta zemlja strmoglavila u kaos. Povukao je vojnike iz Afganistana, iako tamo nije postojala vlada koja bi bila u stanju adekvatno se suprotstaviti talibanima. Obama je tražio od sirijskog predsjednika Bašara el Asada da odstupi s vlasti, ali ovaj je i dalje ostao na vlasti. A sada je procurila i vijest da je propao pokušaj oslobađanja američkog novinara Jamesa Foleya kojega su oteli džihadisti", stoji u komentaru Deutsche Wellea u kojem se naglašava kako Amerikanci ne mogu oprostiti svom predsjedniku da se Amerika osjeća ekonomski i politički slabom.

Zbog najnovijeg razvoja situacije u svijetu sve više Amerikanaca smatra da u u Bijeloj kući sjedi netko tko ili ne zna raditi svoj posao ili nema sreće. U svakom slučaju slažu se da Obama a time i Amerika gubi svoj autoritet.

"Tako ruski predsjednik Vladimir Putin ignorira upozorenja i pozive Obame da prestane podržavati ustanike na istoku Ukrajine i zbog toga je destabilizirana cijela jedna regija. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odlušuje se na molbu američkog predsjednika da izađe u susret Palestincima zbog čega je mirovni proces na Bliskom istoku ponovo zapeo. Još jedan primjer: Kina, najveći vjerovnik SAD-a, modernizira svoju vojsku i širi svoj utjecaj, ne samo na pacifičkom prostoru", stoji u komentaru DW-a u kojem se dodaje kako je lista država koji se ne osvrću na ono što govori Amerika sve duža.

Odakle god se SAD povlači, iza sebe ostavlja vakuum. A u taj prostor se onda pokušavaju ubaciti islamisti i autoritarni vladari. Svjetski policajac SAD se povlači, smatra DW.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara