Obama izgubio: NDAA je protuustavan, nema više neograničenog zatvaranja Amerikanaca

Obama izgubio: NDAA je protuustavan, nema više neograničenog zatvaranja Amerikanaca

Foto: AFP

OBAMA ipak nije uspio. Američka sutkinja Katherine B. Forrest ostala je pri svojoj prošlomjesečnoj odluci da su dijelovi kontroverznog NDAA zakona, a posebno onaj koji vojsci i vlastima dopušta da na neograničeno zatvara američke građane bez suđenja, protuustavni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, Forrest je sredinom svibnja presudila u korist skupine novinara i aktivista koji su podigli tužbu kojom propituju ustavnost članka 1021 NDAA zakona, kojeg je Obama potpisao na Staru godinu. Forrest je ocijenila kako se odrednice o neograničenom zatvaranju Amerikanaca, bez prava na suđenje, kose s pravima koje osigurava Prvi amandman. Odnosno, za takav vid zatvaranja potrebno je puno više od puke slobodne procjene vlasti ili vojske. Potrebo je, naime, da se osumnjičeni dovede u direktnu vezu s napadima 11. rujna 2001. godine.

Obamina administracija je devet dana nakon te odluke službeno zamolila sutkinju Forrest da preispita svoju odluku i razjasni svoje motive koji su do nje doveli.  Ona je ostala pri svojoj odluci i naredila Bijeloj kući da njenu odluku počne provoditi odmah.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara