Obama na udaru kritika zbog sve više ilegalno useljenje djece

Obama na udaru kritika zbog sve više ilegalno useljenje djece

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama u utorak je službeno zatražio od Kongresa žurnu isplatu 3,7 milijarda dolara kako bi odgovorio na sve veći priljev ilegalne djece preko meksičke granice, a napose za ubrzavanje postupka njihova izgona iz zemlje.

Američka vlada želi da Kongres glasuje o dodatnim sredstvima namijenjenim za proširenje prihvatnih centara, pravno rješavanje slučajeva radi izgona i poboljšanja usluga malodobnim izbjeglicama, rekli su čelnici Bijele kuće.

Taj će novac omogućiti da se odgovori na "izvanrednu humanitarnu situaciju", rekli su čelnici. Bijela kuća želi napose povećati financijske mogućnosti te broj agenata za useljavanje i pograničnih policajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više od 52.000 malodobnika bez osobnih isprava i bez pratnje odraslih, uglavnom iz triju malih srednjoameričkih država (Gvatemala, Honduras i Salvador) uhićeno je od listopada na južnoj granici Sjedinjenih Država, uglavnom duž Rio Grandea u Teksasu, što je dvostruko više nego prethodne godine.

Stanje je potaknulo žustru raspravu u Kongresu. Republikanci koji imaju većinu u Zastupničkom domu ocjenjuju da je predsjednik odgovoran za priljev ilegalaca zbog svoje odluke, koju je donio 2012., da na određeno razdoblje regulira status stotina tisuća mladih ilegalaca što je, po njihovu mišljenju, bilo okidač za krizu.

No nije sigurno da će ovaj zahtjev koji znatno premašuje broj od dvije milijarde, koliko se dosad spominjalo, biti dočekan raširenih ruku.

"Bez dodatnog izdvajanja sredstava vladine agencije neće imati dovoljno novca kako bi zadovoljavajuće riješile problem, osim ako ne poduzmu izvanredne mjere", obrazložila je Bijela kuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara