Obama nakon ubojstava policajaca u Dallasu: "Amerika nije toliko podijeljena"

Obama nakon ubojstava policajaca u Dallasu: "Amerika nije toliko podijeljena"

Foto: FAH

AMERIKA nije toliko podijeljena kao što neki tvrde, rekao je u subotu američki predsjednik Barack Obama nakon ubojstava  petorice policajaca u Dallasu te policijskih ubojstava dva crnca u Minnesoti i Louisiani.

"Koliko god bolan bio ovaj tjedan ja čvrsto vjerujem da Amerika nije toliko podijeljena kako neki navode", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Varšavi.

Bivši američki pričuvni vojnik crnac Micah Johnson je izazvao kaos u Dallasu i šokirao američku naciju svojom željom da ubija bijele policajce.

Američki predsjednik je rekao da Johnson "ne predstavlja ni američke crnce, ni duh u kojem trebamo ići dalje".

Ubojica iz Dallasa, star 25 godina, koji posjeduje pravi asenal, je bio jako učinkovit u gađanju, prije nego ga je ubila elitna postrojba. Vlasti su najprije vjerovale da je napad izveo specijalni vod.

Vlasti su navele Johnsona kao jedinog napadača u Dallasu, rekavši kako je služio u Afganistanu, prigrlio militantni crnački nacionalizam, iskazivao gnjev zbog dvojice crnaca koje je ovog tjedna ubila američka policija, u Louisiani i u Minnesoti kao i želju da "ubija bijelce, posebice bijele policajce".

"Poremećeni pojedinac koji je izveo te napade u Dallasu, on nije više predstavnik američkih crnaca nego što je napadač u Charlestonu bio predstavnik bijelih Amerikanaca ili su napadač u Orlandu ili San Bernardinu bili predstavnici američkih muslimana", rekao je OBama govoreći o nizu masovnih ubojstava u proteklih godinu dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivi na borbu protiv rasnih predrasuda i dalje stižu iz svih dijelova društva koje strahuje da bi situacija mogla skrenuti u nova nasilja.

"Kada smo u iskušenju, ne smijemo se slomiti. Mi smo Amerika, s vezama koje nas vežu. Mi ustrajemo, izdržavamo, dižemo se i solidarni smo", izjavio je u subotu američki podpredsjednik Joe Biden.

"Kada metak ubojice pogađa policiju u Dallasu, on pogađa dušu zemlje", rekao je Biden.

Predsjednik Obama je najavio da će skratiti putovanje u Europi kako bi se početkom tjedna vratio u Dallas.

U petak navečer su održane manifestacije odavanja počasti Altonu Sterlingu, kojeg je policija ubila u Baton Rougeu, u Louisiani i Philandu Castileu ubijenom u St. Paulu u Minnesoti.

Za subotu su predviđene manifestacije u više gradova na poziv "Životi crnaca su važni"", pokreta koji upozorava na policijske napade na crnce.

Bijela kuća je na ovom stupnju istrage isključila bilo kakvu vezu s nekom terorističkom organizacijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara