Obama nastavlja s deportacijom djece u Srednju Ameriku: Deseci tisuća djece bježe u SAD

Obama nastavlja s deportacijom djece u Srednju Ameriku: Deseci tisuća djece bježe u SAD

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

VIŠE od 40 djece iz Srednje Amerike zrakoplovom je u petak deportirano u Honduras, Gvatemalu i Salvador jer američka vlada nastavlja s deportacijom djece koja su ilegalno ušla u Sjedinjene Države.

Više od 50.000 djece iz zemalja Srednje Amerike ušlo je u SAD od listopada, čime su izazvala potpuni kaos u imigracijskom sustavu. Trideset i troje maloljetnika bez skrbi odraslih, starosti od šest mjeseci do 15 godina, vraćeno je u Honduras. Pet djevojčica, od sedam do 16 godina te dva dječaka od dvije do 14 godine, kao i pet majki vraćeno je u Gvatemalu, dok je u San Salvador vraćeno troje dječaka, jedna djevojčica i devet majki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američka administracija želi da Kongres izdvoji dodatan novac za osoblje i ustanove kako bi se riješio problem sve većeg broja djece imigranata koja bježe od nasilja i siromaštva u Srednjoj Americi.

Predsjednik SAD-a Barack Obama traži jačanje granične sigurnosti i oštrije kazne za trgovce ljudima koji krijumčare emigrante iz Salvadora, Gvatemale i Hondurasa te izmjenu zakona kako bi se proces deportacije ubrzao. Obama se našao na udaru kritika latinoameričkih organizacija zbog deportacija ilegalnih imigranata.

"Neka od ove djece i majki zaista imaju pravo na status izbjeglica i azilanata. Ubrzani proces deportacije samo će dovesti do toga da će veliki broj te djece biti poslan natrag u vrlo opasna područja", kazala je Cristina Jimenez iz organizacije United We Dream (Zajedno sanjamo).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara