Obama planira ostaviti 9,800 vojnika u Afganistanu nakon 2014.

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama objavit će u utorak zahtjev da 9,800 američkih vojnika ostane u Afganistanu nakon 2014., objavio je visoki dužnosnik administracije.

Prema Obaminu planu, 9,800 vojnika ostalo bi radi uvježbavanja afganistanskih snaga sigurnosti i protuterorističkih operacija.

Kontingent od 9,800 vojnika smanjio bi se do kraja 2015. za polovicu, a do kraja 2016. američka nazočnost svela bi se samo na veleposlanstvo kao u Iraku, rekao je dužnosnik.

Obama: Nazočnost postrojbi u Afganistanu ovisi o sporazumu

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je u utorak da će američke postrojbe ostati u Afganistanu do kraja 2016., ali je upozorio da taj raspored ovisi o potpisivanju Bilateralnog sporazuma o sigurnosti (BSA), kojega treba potpisati budući afganistanski predsjednik.

Tijekom govora u Bijeloj kući, američki je predsjednik rekao da je odlučio zadržati 9.800 američkih vojnika u Afganistanu nakon završetka borbene misije NATO-a krajem godine i prije potpunog povlačenja dvije godine kasnije, ili uoči završetka njegovog drugog mandata.

"Nećemo zadržati vojnu nazočnost nakon 2014. ako afganistanska vlada ne potpiše taj sporazum koji su dogovorile naše dvije vlade", naglasio je Obama.

"Taj sporazum je bitan jer našim vojnicima daje ovlasti potrebne za izvršenje njihovih zadataka, uz poštivanje afganistanskog suvereniteta", dodao je Obama.

Pitanje potpisivanja Bilateralnog sporazuma o sigurnosti (BSA) izaziva napetosti između Kabula i Washingtona, jer je afganistanski predsjednik Hamid Karzai odbacio potpisivanje tog sporazuma koji utvrđuje zadržavanje američkog kontingenta u zemlji nakon povlačenja 51.000 vojnika NATO-a do kraja 2014.

Karzaijeva odgađanja BSA su izazvala ogorčenje Washingtona koji je zaprijetio "opcijom nula", tj. ne zadržavanjem niti jedne postrojbe u zemlji nakon 2014.

Zadržavanje američkih postrojbi u Afganistanu bi omogućilo afganistanskim snagama vojnu podršku, posebice u zrakoplovstvu, slaboj točci afganistanske vojske koja se muči s talibanskih pobunjenicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara