Obama pozvao Papu da posjeti Bijelu kuću, Papa prihvatio: Kako da ne!

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI predsjednik Barack Obama sastao se u četvrtak po prvi put s papom Franjom i pozvao ga da posjeti Bijelu kuću.

Reuters javlja da je Obama spontano pozvao Papu k sebi dok mu je predavao simbolični poklon - zbirku sjemenja iz vrta Bijele kuće, nakon 50-minutnog privatnog razgovora u knjižnici Apostolske palače.

"Ako budete u prigodi, možete doći u Bijelu kuću i pogledati vrt", kazao je Obama pred novinarima. "Como no" (Kako ne) odgovorio mu je Papa na španjolskom.

Katolička crkva u SAD-u željela bi da Papa posjeti Philadelphiju 2015. povodom međunarodnog okupljanja obitelji.

Obama je Papi poklonio posebno izrađenu škrinjicu sa sjemenjem raznih vrsta voća i povrća koje se uzgaja u vrtovima Bijele kuće. Osim tog simbličnog dara, Bijela kuća je objavila da će donirati mnogo veću količinu sjemenja iz kojeg će se izroditi nekoliko tona voća i povrća za humanitarnu udrugu po Papinu izboru.

Susret Obame i Pape bio je vrlo srdačan. Franjo mu je izrazio dobrodošlicu, a Obama rekao kako mu je čast što ga je primio i da je njegov velik štovatelj.

Po najavama Bijele kuće, Obama je s Papom namjeravao razgovarati o borbi protiv nejednakosti, velikim svjetskim krizama te pitanjima vezanim uz društvo u SAD-u. Privatni dio razgovora koji je trajao 50 minuta bio je dvadesetak minuta duži od uobičajenih protokolarnih susreta Pape sa svjetskim državnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poznavatelji vatikanskog protokola kažu da se na ovakvim sastancima razgovara o temama u kojima postoji veliko suglasje između Vatikana i, u ovom slučaju, Obamine administracije. Preko onih u kojima postoji veliko razilaženje, poput pitanja pobačaja ili kontracepcije, nježno se prelazi, prenosi CNN.

Obama je svoj sastanak s Papom najavio u intervjuu za Corriere della Sera u četvrtak ujutro. Naglasio je Franjinu zabrinutost za ekonomsku nejednakost. "S obzirom na njegov velik moralni autoritet, kada Papa govori to nosi golemu težinu", kazao je.

"Pitanje nejednakosti nije samo ekonomsko, to je moralno pitanje. Mislim da Papa govori o opasnosti da se s vremenom naviknemo na takvu nejednakost i prihvatimo je kao normalnu. A to ne smijemo", rekao je Obama, kazavši i da se divi Franjinoj hrabrosti da govori o ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Franjo je Obami poklonio primjerak svoje enciklike "Radost Evanđelja" u kojoj je, među ostalim, osudio globalni ekonomski sustav koji isključuje siromašne.

Obama je kazao da će ga držati u Ovalnom uredu. "Znate što, ovo ću vjerojatno čitati u Ovalnom uredu, kada budem duboko frustiran, i siguran sam da će mi dati snage i smiriti me", rekao je Obama.

"Nadam se", odgovorio je Papa.

Obama je na rastanku Papi rekao "Muchas gracias" (mnogo hvala) i zatim na engleskom dodao: "Molim vas, molite za mene i moju obitelj".

Američko izaslanstvo, u kojem je bio i državni tajnik John Kerry, poslije se sastalo s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara