Obama priznao: Da, prešli smo crtu i mučili neke ljude, bojali smo se terorista

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vladimir Putin radi protiv interesa svoje zemlje zanemarujući učinak zapadnih sankcija na rusko gospodarstvo, rekao je u petak američki predsjednik Barack Obama na konferenciji za novinare na kojoj je govorio i o američkom zakonu o imigraciji i priznao da su Sjedinjene Države mučile ljude nakon terorističkih napada 2001.

"Učinili smo sve što možemo da podržimo ukrajinsku vladu i odvratimo Rusiju od dubljeg zadiranja u Ukrajinu", rekao je Obama. No ograničenja postoje u onome što SAD može učiniti ako (predsjednik) Putin i Rusija nastave zanemarivati vlastite dugoročne interese, rekao je Obama.

"Objektivno govoreći, predsjednik Putin trebao bi to riješiti diplomatski da im se sankcije ukinu i rusko gospodarstvo vrati rastu", rekao je Obama i zaključio "No ponekad ljudi ne postupaju racionalno", javlja Reuters.

Obama je na konferenciji za novinare govorio i o prijedlogu novog zakona o imigraciji o kojem raspravlja Predstavnički dom.

"Republikanci pokušavaju prihvatiti ekstremnu i neizvedivu verziju zakona za koju već znaju da ne vodi nikamo", rekao je i najavio da bi mogao staviti veto na taj zakon i sam riješiti taj problem, s Kongresom ili bez njega.

U devet mjeseci do 30. lipnja otprilike 57 tisuća djece iz Srednje Amerike pritvoreno je na američko-meksičkoj granici zbog prelaska bez roditelja. Suočena s osjetljivim pitanjem koje izaziva političke podjele, administracija kani većinu djece poslati kući jer ona ne zadovoljavaju uvjete za traženje azila ni za status izbjeglice.

Priznao da su mučili ljude

Priznao je da je SAD pogriješio pribjegavajući torturi kako bi ishodio informacije od terorista nakon napada 11. rujna 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mučili smo neke ljude. Učinili smo neke stvari protivne našim vrijednostima", priznao je, prenosi agencija dpa.

To se dogodilo u stanju povećanog stupnja sigurnosti nakon napada 2001. i "važno je za nas da previše zbog toga ne moraliziramo", rekao je Obama koji je o mučenju progovorio novinarima jer se očekuje da senatski odbor objavi izvješće o tehnikama ispitivanja navodnih terorista.

Obama je zabranio te metode ispitivanja kada je stupio na dužnost, no Središnja obavještajna agencija (CIA) opovrgavala je da se metode kao što je simuliranje potapanja i lišavanje prava na san mogu nazvati torturom.

Obama je priznao da je SAD tim tehnikama "prešao crtu" i zaključio da se "to mora shvatiti i prihvatiti. I kao zemlja preuzimamo odgovornost u nadi da se to u budućnosti neće ponoviti", rekao je.

Kazao je da stoji uz direktora CIA-e Johna Brennana koji je u četvrtak priznao da je agencija pretraživala računala u Senatu kojima se koristilo osoblje zaduženo istražiti kakve je tehnike CIA primjenjivala ispitujući osumnjičene teroriste.

Brennan se senatorima ispričao zbog pretraživanja računala.

U ožujku je predsjednica senatskog odbora zaduženog za istragu, senatorica Dianne Feinstein, optužila CIA-u za ilegalno miješanje u kongresnu istragu o metodama ispitivanja što su se primjenjivale u doba administracije Georgea W. Busha.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara