Obama za Dan nezavisnosti: Nema nijedne zemlje koja se ne bi rado mijenjala sa SAD-om

Obama za Dan nezavisnosti: Nema nijedne zemlje koja se ne bi rado mijenjala sa SAD-om

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama obilježio je u petak američki nacionalni praznik, obljetnicu Deklaracije nezavisnosti iz 1776. ocijenivši da SAD ostaje model demokracije i društva za ostatak svijeta.

"Prije 238 godina naši utemeljitelji su se sastali u Philadelphiji i pokrenuli američku priču", izjavio je Barack Obama u tjednom televizijskom obraćanju.

"Ti patrioti", rekao je on, "okupili su se oko jednostavne istine: svi smo stvoreni jednaki, Stvoritelj nas je sve obdario izvjesnim neotuđivim pravima a među njima su život, sloboda i potraga za srećom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To uvjerenje "nam je pomoglo izgraditi najjaču demokraciju, najveću srednju klasu i najmoćniju vojsku koju je svijet ikada imao".

Putin čestitao Obami Dan nezavisnosti

"Danas nema nijedne zemlje koja se ne bi rado mijenjala sa SAD-om", dodao je američki predsjednik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Obami Dan nezavisnosti uz nadu da će se odnosi između dviju država, koji imaju bogatu povijest, unatoč poteškoćama i nesuglasicama uspješno razvijati.

Ruski predsjednik je naglasio da Rusija i SAD, kao države koje imaju posebnu odgovornost za osiguravanje međunarodne stabilnosti i sigurnosti moraju surađivati u interesu ne samo svojih naroda nego i cijeloga svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara