Obećanja dolaze na naplatu: Vojvođanski Hrvati računaju na Kolindinu potporu

Obećanja dolaze na naplatu: Vojvođanski Hrvati računaju na Kolindinu potporu

Foto: FAH

VODSTVO vojvođanskih Hrvata očekuje da će službena Hrvatska poslije pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima posvetiti više pozornosti pitanju položaja Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji, prenio je u ponedjeljak program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV).

"Mislimo da će zalaganje, njezino osobno a onda i politika koju će voditi Hrvatska, ići u smjeru djelatnijega interesa i poduzetnijih aktivnosti na planu rješavanja problema koje imaju Hrvati u Srbiji", izjavio je politički analitičar i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Dodao je kako je administracija Ive Josipovića često svoje bilateralne aktivnosti prema Republici Srbiji provodila bez uključivanja vojvođanskih Hrvata, a bilo je i koraka koji su išli na njihovu štetu.

Žigmanov: Nova faza srpsko-hrvatskih odnosa

Analizirajući buduće odnose Srbije i Hrvatske Žigmanov prognozira da će oni ući u novu, neizvjesnu fazu, ali da se vjerojatno neće radikalnije pogoršavati zbog pripadnosti ili želje da se bude dio Europe.

U ranijim reakcijama na pobjedu Kolinde Grabar Kitarović Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazili su zadovoljstvo takvim ishodom predsjedničkih izbora u matičnoj domovini.

Uz podsjećanje da je Kolinda Grabar Kitarović prva predsjednička kandidatkinja za predsjednika Hrvatske koja je održala predizborni skup među vojvođanskim Hrvatima, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je istaknuo da je to "dobar pokazatelj, jer je sasvim sigurno da neće, kao neki ranije, za vrijeme kampanje govoriti jedno, a nakon kampanje nas zaboraviti".

"Ponosni smo što je Kolinda predsjednica"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi iz DSHV-a ponosni smo što je Kolinda Grabar Kitarović nova predsjednica Hrvatske. Mi smo se tome nadali, to smo očekivali i na tome smo aktivno radili. Međutim, zbog izbornog zakona kojim je uvelike ograničena fizička dostupnost biračkim mjestima ovdje u Srbiji, mali broj glasača je sudjelovao na izborima. U svakom slučaju, na izbore je izašlo 100 posto više glasača nego u prvom krugu", rekao je Petar Kuntić.

On je rekao kako vjeruje da će nova predsjednica Hrvatske realizirati svoj program i obećanja koja se tiču svih građanki i građana Hrvatske i omogućiti da se "i mi Hrvati izvan granica svoje matice, osjećamo punopravnim građanima Hrvatske i da uživamo svoja prava ma gdje živjeli".

Uoči prvoga kruga izbora za predsjednika Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je sjedište DSHV-a u Subotici i obratila se pripadnicima hrvatske manjine u Srbiji.

Grabar-Kitarović: Inzistirat ćemo na otvorenim pitanjima

Ona je tada rekla da Srbiji neće biti postavljani ultimatumi, ali da ona mora potpuno provesti međudržavni sporazum dvije zemlje, u dijelu koji se odnosi na prava hrvatske manjine, ukoliko želi nastaviti pristupne pregovore s EU-om.

"Definitivno ćemo ustrajavati na zahtjevu da se provedu preuzete obveze Srbije u području ljudskih i manjinskih prava Hrvata u Srbiji, ali i kada je i o drugim otvorenim pitanjima riječ – pitanju nestalih i razgraničenja", izjavila je kandidatkinja HDZ-a tijekom posjeta u Subotici.

"Obećavam da ću se od prvoga dana iskreno i potpuno zalagati za vas u razgovorima s predstavnicima državnih vlasti Srbije, i ta pomoć neće biti samo deklarativna, kakvu su nudili hrvatska vlada i Ivo Josipović", poručila je tada Grabar Kitarović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara