Obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom: Društvo im često stvara prepreke!

Obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom: Društvo im često stvara prepreke!

Ilustracija: AFP

MEĐUNARODNI je dan osoba s invaliditetom. Tim povodom u Uredu predsjednika održava se okrugli stol u svrhu poticanja rasprave s predstavnicima nadležnih tijela o problemima osoba s invaliditetom. Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj više od 518.000 ljudi stanovništva ima neki oblik invaliditeta.

Iako je u Hrvatskoj na snazi Konvencija o pravima osoba s invaliditetom,  društvo im često stvara prepreke, ističe pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. A one su različite. "Od onih u svakodnevnom životu u području pristupačnosti, što se tiče recimo dostupnosti usluga ulaska u određene prostore poput javnih usluga, zdravstvenih ustanova, problemi vezani za obrazovanje, zatim samim nepoštivanjem također propisa, recimo kod parkiranja na mjesta za osobe s invaliditetom koji nemaju znak pristupačnosti", pojašnjava Slonjšak.

HZZO: U Hrvatskoj živi 518.081 osoba s invaliditetom te one čine oko 12,1 posto ukupnog stanovništva

Međunarodni dan osoba s invaliditetom ove se godine obilježava pod motom "Uklanjanjem prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima". U Hrvatskoj živi 518.081 osoba s invaliditetom te one čine oko 12,1 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Najveći je broj osoba s invaliditetom u radno aktivnoj dobi od 19 do 64 godina, njih 284.505 (54,9 posto), dok je invaliditet prisutan i u dječjoj dobi od 0 do 19 godina, u udjelu od 7,4 posto. Najveći broj osoba s invaliditetom ima prebivalište u Gradu Zagrebu i Splitsko dalmatinskoj županiji. U te dvije županije živi oko 29,7 posto od ukupnog broja osoba s invaliditetom.

Na snazi je Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koja potrebe tih osoba vidi kao pitanje njihovih temeljnih ljudskih prava. Konvencija poziva i na "promjenu stajališta". Osobe s invaliditetom iz osobnog životnog iskustva znaju kako se krše njihova prava i kako ih se može zaštititi, te ističu kako od države i društva ne traže socijalnu pomoć  i sažaljenje već poštivanje osnovnih ljudskih prava. Posebno ističu pravo na pristup svim ustanovama bez arhitektonskih barijera, školovanje u redovnom sustavu obrazovanja iz kojega su dosad bili najčešće isključeni, te pravo na zapošljavanje.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) među svojim pravima obuhvaća i pravo svojih osiguranih osoba na ortopedska i druga pomagala koju su nužna mnogim osobama s invaliditetom. Do 30. rujna 2012. godine HZZO je za ortopedska pomagala kao što su proteze, ortoze, ortoproteze, ortopedske cipele, ortopedske uloške, te ortopediju-rezervne dijelove i potrošni materijale odvojio sredstva u vrijednosti od oko 54 milijuna kuna. Nadalje, za invalidska kolica i pomagala za kretanje potrošeno je 18 milijuna kuna, dok je za antidekubitalna pomagala, pomagala za inkontinenciju, pokrivala za rane i pomagala za probavni sustav utrošeno nešto više od 176 milijuna kuna.

Josipović: Cilj nam je inkluzivno društvo

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na Pantovčaku se održava Okrugli stol na kojem je glavna tema problemi i prepreke s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću i suočavaju.

Predsjednik Ivo Josipović tom je prigodom poručio da nam je cilj inkluzivno društvo, ali bez patroniziranja. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović tvrdi kako je omogućavanje obrazovanja svakom djetetu s invaliditetom jedan od strateških ciljeva ove Vlade.

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren je pak poručio kako su u zadnjem izvješću monitoringa Republike Hrvatske iz listopada, osobe s invaliditetom i dalje diskriminirane na tržištu rada. "Republiku Hrvatska treba obratiti više pozornosti na ovu problematiku i ubrzati rad na istoj", poručio je Vandoren.

Saborski zastupnici pokušavaju razumjeti život s invalidnošću

Saborski zastupnici, dužnosnici i djelatnici Hrvatskog Sabora će povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom imati priliku iskušati kako savladati prepreke s kojima se u svakodnevnom životu susreću osobe s invaliditetom.

Naime, predsjednik Sabora Josip Leko u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak organizira druženje dužnosnika, zastupnika i djelatnika Hrvatskog sabora s osobama s invaliditetom različitih oštećenja.

Na pripremljenom poligonu zastupnici, dužnosnici i djelatnici moći će isprobati kako se kretati uz pomoć psa vodiča, štapa za kretanje slijepih i invalidskih kolica; kako komunicirati ako ne čujete; razumjeti Ustav ako ste osoba s intelektualnim teškoćama te kako vas doživljava okolina ako imate psiho-socijalne teškoće.

Prezentacija programa Centra za rehabilitaciju Silver

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Centar za rehabilitaciju Silver iz Zagreba održava prezentaciju programa Centra za učenike osnovnih škola s područja Zagreba kojoj će prisustvovati i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Centar za rehabilitaciju Silver ustanova je socijalne skrbi jedinstvena u ovom dijelu Europe, koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad sa psima pomagačima (psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi).

Osnovni programi Centra proizišli su iz programa koje je provodila Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, koja je uz Ministarstvo i Grad Zagreb suosnivač Centra.

Programskim aktivnostima Centra Silver obuhvaćene su osobe oštećenog vida, teško pokretne i osobe u invalidskim kolicima, djeca s teškoćama u razvoju, osobe s tjelesnim, mentalnim ili intelektualnim oštećenjem. Svoje usluge Centar pruža korisnicima s područja cijele Republike Hrvatske.

Redovitim medijskim istupima postao je prepoznatljiv kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Sukladno navedenom, Centar Silver je služio kao primjer dobre prakse u pregovorima Hrvatske za pristupanje EU, te ga kontinuirano posjećuju inozemne i domaće delegacije.

Zagreb u znaku osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Zagrebu će obilježiti i Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim", a Grad Zagreb organizira veliku koncertnu završnicu u Lisinskom.

Zaklada slavi četvrtu godišnjicu rada i djelovanja, a danas će na zagrebačkom Kaptolu predstaviti rezultate rada u posljednjih godinu dana. "U teškim uvjetima uspjeli smo prilagoditi 20 zvučnih knjiga, organizirali smo tečaj talijanskog jezika za mlade s invaliditetom kao i dva studijska putovanja. Kroz projekt izgradnje vršnjačke potpore pod nazivom "Mladi pomažu mladima s invaliditetom" smisao tih projekata i putovanja je da mladi s invaliditetom, uz pomoć svojih vršnjaka, posjete mjesta koja ne mogu posjetiti te se tako uključe u život zajednice. S druge strane, mladi bez invaliditeta imaju priliku upoznati se s načinom kako pristupiti i pomoći osobama s invaliditetom, s obzirom na vrstu invaliditeta", kaže upravitelj Zaklade, Mirko Hrkač.

U sklopu svečanosti bit će dodijeljena priznanja i zahvalnice donatorima koji su omogućili edukaciju osoba s invaliditetom, te pristup literaturi slijepim osobama. Zaklada provodi i akciju "Stop nasilju nad knjigama", kako bi upozorili na probleme podcrtanih knjiga. "Kad je knjiga podcrtana slijepa osoba je ne može čitati uz pomoć računala. Tako ćemo u sklopu akcije u 106 zagrebačkih osnovnih škola donirati plakate koji ukazuju na tu problematiku te uputiti zamolbu učenicima da ne podcrtavaju knjige kako bi ih i slijepe osobe mogle čitati", poručuje Hrkač.

Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Povjerenstvo za osobe s invaliditetom i Ustanova Uriho u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski danas od 15 do 20 sati organiziraju prodajnu izložbu radova osoba s invaliditetom, njihovih udruga institucija i srodnih organizacija. U 16.15 do 17.30 sati na temu pristupačnosti održati će se okrugli stol, kaže predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba Marinka Bakula Anđelić.

"Tema je Pristupačno društvo za sve- što je i moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana. Nadamo se da će u okviru te teme biti jasni prioriteti koji moraju biti napravljeni u Gradu Zagrebu sukladno Strategiji za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom. Ima puno posla, neće sve biti gotovo do 2015. do kad vrijedi strategija, stoga moramo planirati i nešto u tom dugoročnom razdoblju", kaže Bakula Anđelić.

Sve će završiti humanitarnim koncertom u povodu 62. godine rada ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Uriho. Koncert počinje u 18 sati, a nastupit orkestar Zagrebačke filharmonije, Dječji zbor Zvjezdice, Ricardo Luque, Davor Gobac, Sandra Bagarić, Pero Rogan, Nikola Jarki i Tomislav Brajša. Tom prigodom Ustanova Uriho dodijelit će povelju, priznanja i zahvala zaslužnim institucijama i osobama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara