Obilježava se Svjetski dan mozga: Moždani udar glavni uzrok invaliditeta i demencije

Obilježava se Svjetski dan mozga: Moždani udar glavni uzrok invaliditeta i demencije

Ilustracija: Shutterstock

MOZAK je najvažniji ljudski organ, težak oko 1,3 kilograma, bez njega ne bi znali tko smo i što smo, u njemu su pohranjena naša sjećanja i odvijaju se naša mišljenja, ideje i strahovi, središnji je organ za ravnotežu i zbog svega toga valja ga čuvati i zaštiti od bolesti, poručuju iz Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara (HDPMU) u povodu sutrašnjeg prvog obilježavanja Svjetskog dana mozga.

Kako bi potaknuli drugačiji način razmišljanja o mozgu te ukazali na činjenicu da su najčešće bolesti mozga preventabilne, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara organizira niz akcija, a jedna će se održati u nedjelju, 27. srpnja, na zagrebačkom Kvaternikovom trgu.

Društvo poziva građane da se odazovu javnozdravstvenoj akciji te izmjere tlak i šećer i time provjere jesu li u rizičnoj skupini za dobivanje moždanog udara. Akciju će provoditi liječnici, članovi HDPMU-a, a trajat će od 9 do 12 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Procjenjuje se da oko 35 posto sveukupnih troškova i opterećenja za društvo iziskuju upravo bolesti mozga u odnosu na sve druge bolesti.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2012., u Hrvatskoj su prvi uzrok smrtnosti cirkulacijske bolesti od kojih je godinu ranije umrlo 25.631 osoba od ukupno 51.019 umrlih.

U skupini cirkulacijskih bolesti moždani udar zauzima drugo mjesto, dok je u zemljama zapadne Europe na trećem mjestu. No, moždani udar je u svijetu i Hrvatskoj prvi uzrok invaliditeta i demencije.

Stoga, ističu u HDPMU-u, moždani udar nije samo medicinski, već i veliki socioekonomski problem, pa se samo zajedničkim djelovanjem i suradnjom na prevenciji može utjecati na stvaranje i razvoj zdravijeg, sretnijeg i produktivnijeg društva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara