Obilježavanje 70. obljetnice pobjede Crvene armije: Putin u čestitki izostavio baltičke zemlje

Obilježavanje 70. obljetnice pobjede Crvene armije: Putin u čestitki izostavio baltičke zemlje

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin je u petak odao počast čelnicima bivših sovjetskih republika na pobjedi SSSR-a nad nacističkom Njemačkom 1945., dok je samo pozdravio narode Ukrajine i Gruzije.

Predsjednik Ruske Federacije je čestitao čelnicima Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije i Južne Osetije, kao i gruzijskim i ukrajinskim građanima na pobjedi u Velikom domovinskom ratu, naveo je Kremlj u priopćenju.

Ta pobjeda predstavlja "neprocjenjivu baštinu za naše narode, koji su se rame uz rame borili protiv okrutnog neprijatelja i spasili svijet od fašizma", dodao je ruski predsjednik i pozvao na njegovanje tog sjećanja, kako se ne bi ponovile greške iz prošlosti.

Rusija u subotu obilježava 70. obljetnicu pobjede Crvene armije nad Njemačkom. Predsjednici većine bivših sovjetskih republika koji su stekli neovisnost 1991. nazočiti će grandioznoj vojnoj paradi na Crvenom trgu na koju neće doći Zapadnjaci.

Među čelnicima kojima je čestitao ruski predsjednik su i čelnici Abhazije i Južne Osetije, dvije gruzijske separatističke republike koje ne priznaje međunarodna zajednica.

Ruski predsjednik nije spomenuo baltičke zemlje, Latviju, Estoniju i Litvu koje su 1939. pripojile sovjetske postrojbe u sklopu njemačko-sovjetskog pakta i koje su postale sovjetske republike.

Gruzija i Ukrajina, dvije zemlje koje posljednjih godina potresaju prozapadne revolucije, udaljile su se od Rusije s kojom imaju vrlo burne odnose.

U kolovozu 2008. je trajao kratki rat Gruzije i Rusije. Moskva je zatim tamo postavila vojne baze u separatističkim regijama Abhazije i Južne Osetije, koje su jednoglasno proglasile neovisnost, koju Gruzija drži okupacijom.

Moskva vojno podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine gdje je u nešto dulje od godinu dana poginulo više od 6100 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara