Obilježen Svjetski dan poduzetnica: Maša Smokrović, Jasna Nemčević i Gordana Deranja najbolje su poduzetnice

Obilježen Svjetski dan poduzetnica: Maša Smokrović, Jasna Nemčević i Gordana Deranja najbolje su poduzetnice
Foto: HGK
 
HRVATSKA udruga poslovnih žena "Krug" svečano je 28. svibnja u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore obilježila Svjetski dan poduzetnica te je tom prigodom Udruga Krug dodijelila nagrade u tri kategorije - za najbolju poduzetnicu, menadžericu i poduzetnicu u socijalnom poduzetništvu u 2013. godini. 
 
Za najbolju menadžericu u 2013. godini priznanje je dodijeljeno Gordani Deranja, predsjednici Uprave Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o., dok je za najbolju poduzetnicu u socijalnom poduzetništvu nagrađena Maša Smokrović, vlasnica i voditeljica Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući „Helena Smokrović“. Za najbolju poduzetnicu u 2013. godini priznanje je dobila Jasna Nemčević, vlasnica tvrtke Jan Spider d.o.o. iz Pitomače.
 
Predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Sofija Šmitran naglasila je kako Udruga sljedeće godine obilježava 20 godina postojanja i uspješnog rada te sa 240 članica i 12 ogranaka radi, među ostalom, na edukaciji i umrežavanju poduzetnica te javnost upoznaje s problemima koje imaju žene poduzetnice. U posljednjih se deset godina položaj žena u društvu poboljšao, no još uvijek nije dovoljno prepoznat potencijal žena u hrvatskome društvu, kazala je Šmitran napomenuvši kako Udruga uspješno djeluje i u međunarodnim organizacijama, a ove je godine održan i Svjetski skup međunarodne udruge poslovnih žena FCEM u Dubrovniku, u čemu su poduzetnice Udruge Krug dale značajan doprinos.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Potpredsjednica HGK za pravne poslove i unutarnji ustroj Jasminka Trzun u ime HGK je istaknula već dva desetljeća dugu suradnju HGK i Udruge Krug, pružajući aktivan doprinos ženskom poduzetništvu i položaju žena u društvu. Također aktivno sudjeluju u donošenju odluka, analizi zakonskih okvira u kojima se odvija poduzetnička djelatnost, razvijanju znanja i umrežavanju žena u poduzetništvu, nastupu na stranim tržištima te statističkim podacima o ženskom poduzetništvu. Hrvatska je u odnosu na zemlje regije razvijena u ženskom poduzetništvu, a 31,6 posto žena poduzetnica u strukturi je gospodarstva, istaknula je Trzun napomenuvši potrebu šireg spektra programa i potpora za žensko poduzetništvo te potporu društva u cjelini.
 
Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin istaknula je važnost kontinuiteta obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica, kao i potporu HGK i državnih tijela u različitim poduzetničkim projektima. Hrvatska je među rijetkim zemljama koje imaju Strategiju razvoja ženskoga poduzetništva. Europska je komisija u svom izvješću o ravnopravnosti spolova istaknula kako će trebati još 20 godina za uspostavu pariteta, 30 godina za punu zastupljenost žena, a još i više za poslove u kući i plaće. Hrvatski su programi u nekoliko međunarodnih projekata ušli kao primjeri dobre prakse za poticanje ženskoga poduzetništva, istaknula je Štimac Radin.
 
Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar kazala je kako Hrvatska može biti ponosna na ono što je napravljeno u posljednjih deset godina u prepoznavanju potencijala žena u gospodarstvu. Naglasila je kako zahtjev za očitovanje nove Strategije ženskog poduzetništva 2014. – 2020. ide u proceduru Vladi RH. Ciljevi Strategije bit će usklađivanje javnih politika i umrežavanje, sustavna podrška poduzetnicama, osobito u području financija, kao i njihova promocija, kazala je Lončar.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara