Obilna kiša prouzročila porast vodostaja u BiH, kod Sarajeva ugrožene kuće

Obilna kiša prouzročila porast vodostaja u BiH, kod Sarajeva ugrožene kuće

Foto: Hina

DESECI kuća u prigradskim dijelovima Sarajeva poplavljeni su noću na ponedjeljak pošto je obilna kiša prouzročila izlijevanje nekih rijeka i potoka iz korita, izvijestile su u ponedjeljak službe civilne zaštite.

Prema podacima civilne zaštite Sarajevske županije, izlijevanje rijeke Bosne izazvalo je plavljenje stambenih objekata na području sarajevske općine Ilidža no nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva.

Riječ je o ravničarskoj zoni koju ugrožava gotovo svaki veći rast vodotoka no ravnatelj Civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak ponovo je upozorio i na problem bespravne gradnje na nesigurnu terenu koji to dodatno komplicira.

U Maglaju vodostaj narastao 80 centimetara u zadnja 24 sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rast vodostaja zbog kišnih padalina bilježi se u cjelokupnom slivu rijeke Bosne, a ona je ponegdje dosegnula i kritičnu točku. Takvo je stanje u području Kaknja nizvodno od Sarajeva koji je pretrpio velike štete tijekom katastrofalnih poplava u svibnju 2014. godine.

Tada je vodena bujica gotovo potpuno potopila i Maglaj gdje je u zadnja 24 sata porast razine vode u Bosni od oko 80 centimetara.

Iz bosanskohercegovačke Agencije za vodno područje rijeke Save potvrdili su da je znatno porastao i vodostaj Sane.

U agenciji ipak ističu da je vremenska prognoza razmjerno povoljna i ne očekuje se nastavak intenzivnih padalina pa ni veće poplave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara