"Obitelj" pita Bauka: Kako to da u Hrvatskoj ima 250.000 više birača nego punoljetnih građana?

"Obitelj" pita Bauka: Kako to da u Hrvatskoj ima 250.000 više birača nego punoljetnih građana?

Foto: FAH

UDRUGA "U ime obitelji" ocjenjuje da aktualna vlast želi tek kozmetičke promjene izbornog sustava jer, ističe, Vladin prijedlog uvođenja preferencijalnog glasovanja ne može omogućiti da u Hrvatski sabor uđe više sposobnih, a manje podobnih predstavnika naroda.

Kako Marija ulazi u Sabor

"U ime obitelji" upozorava da se prijedlog aktualne vlasti o uvođenju preferencijalnog glasovanja bitno razlikuje od njihove inicijative "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom', koju je poduprlo više od 380.000 hrvatskih građana svojim zahtjevom za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

"U ime obitelji" predlaže da građani na svakoj listi mogu zaokružiti ime i prezime triju kandidata te da se potpuno ukine izborni cenzus. To znači, objašnjava u priopćenju upućenom medijima u subotu, da svaka stranka određuje poredak svojih kandidata na listi, ali u konačnici birači određuju njihov poredak za ulazak u Sabor. Dakle, predlaže da, ako je Ana na prvom mjestu na listi, Marija na četvrtom, a na izborima Marija dobije više glasova birača nego Ana, onda Marija prva ulazi u Sabor.

Za sposobne a ne podobne

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprotno tome, ističe, prijedlog aktualne vlasti nastoji zadržati odlučivanje o tome tko ulazi u Sabor u rukama vodstva stranaka: birači bi imali pravo na samo jedan preferencijalni glas, pri čemu bi morali još dodatno zadovoljiti cenzus jer bi se kandidat kome su dali preferencijalni glas mogao pomaknuti na više mjesto na listi jedino ako dobije 10 posto glasova od ukupnog broja glasova koje je dobila lista.

"Stoga ovaj prijedlog smatramo samo kozmetičkim izmjenama koje ne mogu ispraviti nedostatke izbornog sustava i omogućiti da u Hrvatski sabor uđe više sposobnih, a manje podobnih predstavnika naroda", kaže se u priopćenju.

Svaki četvrti glas je "otišao"

Dosadašnji izborni sustav je nepravedan jer raspodjela saborskih mandata ni približno ne odražava glasovanje na izborima, smatra Udruga. Tako je, navodi, na parlamentarnim izborima 2011. više od 606 tisuća građana ostalo bez svoga predstavnika u Saboru. Glas svakog četvrtog birača koji je izašao na izbore pribrojen je stranci za koju nije glasovao, upozorila je udruga "U ime obitelji" i istaknula kako podržava početak razgovora klubova zastupnika u Hrvatskom saboru, ali se zalaže za cjelovitije izmjene izbornog zakonodavstva.

Udruga u priopćenju podsjeća i da još čeka objašnjenje ministra uprave Arsena Bauka kako to da u Hrvatskoj ima 250.000 više birača nego punoljetnih građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara