Obitelj zgrožena blagom kaznom za suvlasnika One2Playja: "Sve ih je potkupio!"

Foto: Ronald Goršić/Cropix

DEJAN MAĆEŠIĆ, suvlasnik One2playa, nepravomoćno je danas osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na dvije godine zatvora zbog prometne nesreće u kojoj je poginuo 23-godišnji motociklist u Novom Zagrebu. Uz zatvorsku kaznu, Mačešić je dobio i petogodišnju zabranu upravljanja vozilima od pravomoćnosti presude.

Podsjetimo, nesreća se dogodila 7. srpnja oko dva sata nakon ponoći. Maćešić je sa 1,85 promila alkohola u krvi svojim automobilom na raskrižju Ulice SR Njemačke i Avenije Dubrovnik naletio na 23-godišnjeg Sinišu Smiljanića. Policijskim je očevidom utvrđeno da je Maćešić u raskrižje ušao kroz crveno pa je na njegov lijevi dio automobila naletio motocikl Gilera Nexus kojeg je vozio 23-godišnjak, kojemu je pak semafor pokazivao zeleno svjetlo. Nesretni je mladić poginuo na mjestu događaja.

Priznao ubojstvo i pokajao se: Krivnja me razara iz dana u dan

Maćešić je na početku suđenja priznao krivnju te izjavio kako ga osjećaj krivnje "razara iz dana u dan".

"Ne tražim ni sažaljenje, ni opravdanje, kriv sam", kazao je Mačešić.

Za vrijeme izricanja presude cijela obitelj je plakala, a otac nije mogao izdržati te je izašao iz sudnice. Sestra i majka poginulog u nevjerici su slušale presudu te su, nakon što je sutkinja izrekla presudu, povikale kako je Maćešić "sve potkupio". Sutkinja ih je izbacila iz sudnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužitelj je tijekom izricanja završnih riječi napomenuo kako je minimalna zatvorska kazna propisana zakonom za ovo kazneno djelo tri godine, a zatražio je kaznu od pet godina. Kao otegotne okolnosti tužitelj je naveo i dva prometna prekršaja u kojima je Mačešić proglašen krivim - vožnja s mobitelom i prekoračenje brzine od 12 kilometara na sat.

Manja kazna zbog olakotnih okolnosti

"Kako je mogao dobiti dvije godine, ako je minimalna kazna za takvo kazneno djelo tri godine zatvora, a maksimalna deset", bila je zgrožena majka ubijenog motociklista. Maćešića je optužila da je uništio život njenoj obitelji.

No, sutkinja je pronašla niz olakotnih okolnosti koje Maćešiću idu u korist. Priznao je kazneno djelo, a sud je zaključio da je njegovo kajanje iskreno. Također, Maćešiću su olakotne okolnosti i to da je obiteljski čovjek, da mu je zbog nesreće narušeno psihičko zdravlje, te da ranije nije imao problema sa zakonom.

Veljko Miljević, odvjetnik obitelji ubijenog motociklista, smatra da je kazna preniska. Ljubo Pavasović Visković, branitelj suvlasnika One2Playja, izjavio je da je Maćešić svjestan posljedica stravične nesreće koju je skrivio.

"Tko će zaustaviti te pijance?"

Otac poginulog motociklista napustio je sudnicu za vrijeme čitanja presude. Nije do kraja mogao slušati objašnjenje sutkinje Renate Pražetina Kaleb.

"Kakva je ovo poruka? Tko će zaustaviti te pijance?", pitao se ispred sudnice očajni otac poginulog 23-godišnjaka.

Više puta vozio pijan

Prema Maćešiću je sutkinja bila milostiva iako se radi o starom policijskom znancu. Prije nesreće u kojoj je usmrtio mladog motociklista, skupio je čak 35 prijava zbog prometnih prekršaja.

Više puta je kažnjavan upravo zbog vožnje u pijanom stanju, ali i zbog prebrze vožnje, kao i upravljanja automobilom bez dozvole. Zadnji prekršaj prije nesreće zabilježen je u svibnju ove godine, kada je ulovljen kako za vrijeme vožnje priča na mobitel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara