Obitelji stradalog u akciji Medački džep pola milijuna kuna, država traži da Norac nadoknadi štetu

Foto: AFP

DRŽAVNO odvjetništvo pokrenulo je postupak za regresnu naknadu štete od pola milijuna kuna koja je isplaćena obitelji Steve Vujinovića, stradalom u akciji Medački džep u rujnu 1993. godine.

Kako je sud u Ogulinu uvažio tužbu temeljem pravomoćne (zagrebačke) presude protiv Mirka Norca, Državno odvjetništvo sada od njega potražuje novac koji je isplaćen obitelji Steve Vujinovića. U tijeku je podnošenje zahtjeva za mirno rješenje spora prema Norcu, što je preduvjet za podnošenje tužbe, doznajemo u DORH-u.

Zbog Norca država plaća 15 milijuna kuna obiteljima žrtava?

Kako je Vujinović tek jedan od 32 stradalih u dva pravomoćno zaključena slučaja protiv Norca, za očekivati je da će slijedom toga biti još isplata za štetu i još regresnih naknada prema bivšem generalu. Ako su Vujinovići nekakav prosjek, znači da će obiteljima žrtava stradalih u akcijama Mirka Norca biti isplaćeno oko 15-ak milijuna kuna.

Olujić: "Država će izgubiti, ako bude tužila"

Prije nekog vremena kontaktirali smo Željka Olujića, odvjetnika Mirka Norca, oko ove problematike. Odvjetnik Olujić neugodno se iznenadio kada je čuo što pitamo. "Ja o tome ne znam ništa. Protiv Mirka Norca neće biti pokrenuti zahtjevi za naknadu štete. A ako i budu, država će to izgubiti", uvjeren je bio odvjetnik Olujić. Nažalost, nije nam htio pojasniti malo detaljnije kako to misli kada je po Zakonu o obaveznim odnosima država dužna tražiti od Norca naknadu štete.

Stevo je bio poljoprivrednik, nije sudjelovao u neprijateljstvima prema HV-u

Zbog smrti Steve Vujinovića, sud u Ogulinu dosudio je 200 tisuća kuna njegovoj supruzi te po 150 tisuća kuna kćerima.

Vujinović je ubijen u rujnu 1993. godine, i to od strane postrojbi HV-a pod zapovjedništvom Mirka Norca. Posmrtne ostatke pronašli su haški istražitelji u septičkoj jami u Gospiću.

Odvjetnik Dragan Jovanić, zastupnik obitelji Vujinović, istaknuo je u tužbi kako se Stevo Vujinović bavio poljoprivredom, nije pripadao neprijateljskim formacijama, niti je sudjelovao u bilo kakvim neprijateljstvima prema postrojbama HV-a, već je kao civil ubijen iz vatrenog oružja. Vujinovići su ostali i bez kuće s gospodarskim objektima u Divoselu. Sve je uništeno. Prvo opljačkano, a potom spaljeno. Za to nisu dobili ni kunu, pola milijuna kuna isplaćeno im je za duševnu bol zbog smrti oca i supruga...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara